Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Кметът на Петрич: Не отричам шуробаджанащината

Скандални разкрития на Нова тв показаха как се злоупотребява с пари в Петрич. Баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура.

Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.

Над 3,5 милиона лева е раздала общината по тази схема от 2007 година насам. Всяка от строителните поръчки е под 40 000 лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя.

Така според документите един от автосервизите в града е изградил канализация. По същата схема общината е платила 8000 лева на съседната баничарница. Собствениците отрекоха да имат информация за подобно нещо.

Община Петрич е наела без конкурс и заплатила 20 000 лева на малък фризьорски салон за ремонт детски ясли и детски градини. Зад фирмата-собственик на фризьорския салон стои шуреят на заместник-кмета по строителството.

Днес централният площад в Петрич се напълни със строители и предприемачи. Те се оплакаха, че от 15 години обществените поръчки се дават само на приближени до кмета на града.

„Такава е ситуацията в Петрич. Това са хората, които беше доказано, че са замесени в злоупотреби”, обяви един от протестиращите, сочейки макетите на кмета и двамата зам.-кметове. „Те се уплашиха и се скриха. Аз съм строителен предприемач. От четири години имам нула оборот към Община Петрич, тъй като печелят само техни фирми”, добави той.

Искаме оставката на цялото ръководство на община Петрич, начело с кмета, зам.-кмета, главният архитект и всички съпътстващи началници на отдели в общината. За 15 години благодарение на управлението на Вельо Илиев беше унищожена цялата промишленост и бяха унищожени всички големи предприятия”, обясни пред камерата на Нова председателат на Сдужението за граждански контрол и управление на Община Петрич.

По време на протеста бяха изгорени макети с образите на ръководството на Община Петрич като символ за това, че те трябва да си ходят. На площадът се виждаха и надписи „Богат кмет, беден град”.

По телефона кметът на Петрич Вельо Илиев опрадва отсъствието си заради годишната среща на общините в България, която се провежда в Пловдив.

„Не отричам шуробаджанащината при печеленето на обществени поръчки в Петрич. Тази баничарница и автосервиз са работили 2007 година. Когато част от тези хора ми поискаха справка за последните седем години как е работени, аз им дадох справката и от всички фирми, които са над 50, изкараха само две-три. Тези ремонти са в село Коларово – става въпрос за водопровод за 3000 лева и канализация за 8000 лева. Показахме му актовете, които са подписани от главния инженер на общината и от кмета на селото. Там поръчката е направена от кмета на селото. А парите са платени по банков път, а не на ръка”, оправда се кметът на Петрич Вельо Илиев.

„Владимир Заечки, който се оплака, че от четири години нямал поръчка, е направил проекта за изграждане на депо за битови отпадъци за 7 млн. лв. Нещата не са такива, каквито ги представят. За развитието на промишлеността, Кирил Георгиев, който говореше, че промишлеността в Петрич е разбита, е един от приватизаторите на завод „Електроника”.

По думите на кмета Илиев акциите срещу него вървят от септември месец насам, като в тях били намесени бивши приватизатори, политици, както и хора от бившата „Държавна сигурност”. Той обвини, че хората на протеста са платени.

„От три-четири дни се говори, че се търсят хора, които да излязат на протеста днес”, каза Вельо Илиев.

„БСП, ДПС и ГЕРБ работят срещу мен в общинския съвет”, обяви още кметът на Петрич.

„Аз съм човекът, който ви направи кмет и искам да се извиня на гражданите”, обяви Заечки.

Хората от своя страна обвиниха кмета, че частната адвокатска кантора, която той държи, е отнела апартаменти и коли на задлъжнели лица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.