Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Ученички се влюбват в педофили в Интернет заради комплекси, че нямат гадже

Заради комплекс, че си нямат гадже в училище, момичета стават жертви на педофили в интернет и дори се влюбват в тях, пише „Монитор“. За това разказа Любомир Тулев от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ при ГДБОП – МВР вчера по време на кръглата маса посветена на защитата на децата в интернет.

Много често девойките се чувстват недооценени и комплексирани, заради това, че всичките им приятелки си имат гаджета, а те не могат да се похвалят с момче до себе си. Така те стават уязвими и лесно манипулируеми от педофилите, които дебнат в нета и ги примамват. За съжаление не липсват случаи, в които девойките се влюбват в престъпниците, които са изключително добри психолози и много добре знаят как да примамят децата. Момчетата, които стават жертва на сексуална експлоатация пък трудно и рядко споделят за проблема.

Виртуалното блудство съпроводено с изнудване и кибертормозът са сред най-честите компютърни престъпления свързани с деца. България е на 22-ро място в света по високоскоростен интернет. Това позволява на педофилите безпрепятствено и много бързо да се доберат до търсени от тях материали, обясни Любомир Тулев. Веднъж добрали се до порнографски снимки или видеоклипове, педофилите започват да изнудват жертвите си, че ако не направят нови кадри, ще разпространят тези, с които вече разполагат.

Противно на очакванията, педофилите невинаги са мъже над 50 години. Профилът на престъпниците представлява бял мъж, между 25-45 години, често детски възпитател аниматор или учител. ГДБОП е единствената специализирана структура, в рамките на МВР, която успешно противодейства на посегателствата срещу деца във виртуалното пространство.

Освен да се противодейства обаче, трябва да се работи сериозно и върху превенцията, защото според данни на Европейската финансова коалиция от 2013 г. 1% от населението на всяка държава има сексуално влечение към подрастващ, обясни Тулев. Той допълни, че България е седмата страна в Европа, която е започнала да блокира достъпа на сайтове с материали на детска порнография и сексуална експлоатация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.