Цените на храните паднали осезаемо в сравнение с миналата година

Основните хранителни продукти отбелязват осезаем спад в сравнение с миналата година, като единствено при месото има леко поскъпване. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев за "Фокус". Той обясни, че с идването на лятото се очаква цените на плодовете и зеленчуците да се уравновесят.

„Прословутите зелени салати, които с 200% поскъпнаха за една година, репичките, пресният лук, пресният чесън, които се консумират повече в някои определени дни от годината, рязко започнаха да поевтиняват“, каза още Стойчев. И уточни, че за седмица цените на тези продукти са спаднали с около 20-40%.

„Навлизайки в пролетно-летния и най-вече лятно-есенния сезон, когато се надявам на българския пазар да се появят големи количества български плодове и зеленчуци, цените на плодовете и зеленчуците по принцип би трябвало да се успокоят“, допълни Стойчев. Според него е възможно да се появи дефицит на някои български плодове и зеленчуци, чиито внос впоследствие ще вдигне цената им. Той допълни, че ако има случаи на компрометирано насаждение на череши, каквито имаше със салатите, то по естествен начин продуктът поскъпва, тъй като се появява дефицит на пазара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини