Бизнесът излезе с четири приоритетни сектори за европрограмите

Бизнесът предлага четири приоритетни сектора, които трябва да залегнат в иновационната стратегия за интелигентна специализация на България. Това обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по време на форума „Деветте пътя към еврофондовете” организиран от „Труд” и „24 часа”.

Според браншовиците специализацията на България трябва да бъде в секторите мехатроника, информатика, биотехнологии и рекреативни индустрии. В сектора на мехатрониката попадат машиностроенето, роботиката, производството на компоненти и части за централи произвеждащи зелена енергия, разработка на електромобили, както и рециклирането като процес.

Форума може да следите на живо ТУК

Силата на България в информатиката може да бъде не само в сектора на софтуера, но също така и в разработката на хардуерни продукти като безжични сензорни мрежи и облачни технологии, предлагат от КРИБ.

Работодателите смятат, че в иновативната стратегия трябва да влезнат всички технологии, които водят до здравословен начин на живот – лекарствени продукти, биокозметика, хранителни добавки и биохимикали.

В реакреативната индустрия влизат не само обичайните производства, но също така създаването на интелектуална собственост – печатни медии, аудио продукции и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес