Гърция показва на Запада: Не сте само вие

Защо Атина търси помощ от Москва

Гърция поиска репарации от Германия за окупацията по време на Втората световна война, а руският президент Владимир Путин й предложи помощ, като отвори руските архиви. С този ход обаче Атина просто иска да покаже на Запада, че на полето има и други играчи - Русия и Китай. За това пише немското издание "Шпигел" в материал, озаглавен "Гърция и Русия: На ви сега, аз си имам по-голям брат".

Изданието привежда мнението на историка проф. Хаген Флайшер, автор на над сто научни труда за окупационната политика на нацистите в Европа, в които обръща особено внимание на окупацията на Гърция. Той казва: "Не очаквам нещо невъобразимо. Документите на Вермахта, оказали се у Червената армия, засягат само Източния фронт. Архивите, свързани с действащите в Гърция съединения, или са били унищожени по време на отстъплението на немските войски, или са попаднали в ръцете на югославските партизани, или са били изнесени успешно. Малка част от тях се оказва в централния архив в Потсдам. Съветският съюз, разбира се, е имал достъп до тези материали и те са анализирани още по времето на Нюрнбергския процес."

Проф. Флайшер предполага, че гърците биха се отказали от тези искания, при условие че и Германия промени твърдата си политика. "Германия може да докаже това например по отношение на т.нар. принудителен кредит, даже нацисткият режим е признавал, че окупационният заем е кредит. Различията между партньори, които се придържат към различни юридически трактовки, се отстраняват не едностранно, по правото на по-силния, а на масата на преговорите", подчертава проф. Флайшер.

За какво става дума? От началото на април Гърция настоява Германия да й изплати репарации за 279 млрд. евро заради нацистката окупация през Втората световна война. В тази връзка неотдавна "Дойче веле" припомни, че исканията на гърците са на първо място за репарации за военните престъпления на Германия в най-общ смисъл и на второ място за наложения на Гърция окупационен заем в размер на 476 милиона райхсмарки между 1942 и 1944 г. Според "Дойче веле" "днешният еквивалент на тази сума не е ясен - вероятно между 8 и 11 милиарда евро заедно с лихвите. По думите на гръцкия заместник-министър на финансите Димитрис Мардас Берлин дължал на Атина 278,7 милиарда евро - почти толкова, колкото е германският бюджет за годината."

"Между 1942 и 1944 г. гръцката национална банка отпуска принудително заем на германския Райх в размер на 476 милиона райхсмарки - страната се лишава от валутните си резерви под натиска на окупационните сили. Германия не е погасила този заем и до днес", посочва "Дойче веле".

Американското издание "Кварц" също анализира гръцките претенции към Германия и помощта, която премиерът на Гърция Алексис Ципрас поиска в тази връзка от Русия. В материал, озаглавен "Защо Гърция прави грешка, като се обръща за помощ към Русия", се казва: "Г-н Ципрас трябва да помни, когато заиграва с Изтока, че северозападните съседи са много по-близки на неговата страна. Гърция общува с Евросъюза 27 пъти по-често, отколкото с Русия. За разлика от високопарните заявления, в реалния живот е много по-трудно да промениш курса."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи