Първо в Труд: Гаф с матурата!

Името на автора, по чието произведение писаха абитурентите на матурата по български език – П. Яворов, изтече малко преди полунощ срещу сряда. В 23.29 ч под името „Пейо Яворов “ в групата „Кандидат-студенти СУ 2015? се появява съобщение „Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре.“ Следват няколко коментари, в които информацията не се приема със 100 % доверие, но „Пейо Яворов“ държи на своето. Информацията е прочетена от 166 души и споделена от един. Във въпросната група членуват 1762-ма членове. При изтеглянето на матурата се падна да се пише текст върху „Ще бъдеш в бяло“ на Яворов /първата част от изпита е тест/.

Вчера образователното министерство сменяше пиарите си и нямаше кой да отговори на въпроса на „Труд“ кой този път е отговорен за изтичане на информация от изпитите. Само преди седмици министърът на образованието профил. Тодор Танев обяви публично, че сигурността на изпитите е от първостепенна важност за неговия екип.

Тестовете за седми и дванайсти клас не затрудниха учениците. Повечето въпроси бяха елементарни, казваха абитурентите на излизане от столични училища. 52 886 зрелостниците влязоха в класните стаи за изпита. Самият тест бе избран от 11 млн. възможни комбинации. В тестовата част имаше много въпроси за разпознаване на факти в предварително даден текст. Учениците трябваше да пишат и свои размисли за йогата и стреса, както и да коментират отношението на лирически герой от „Един убит“ на Димчо Дебелянов към войната.

Над 11 000 учители и 48 000 камери трябваше да се грижат за сигурността при провеждането на матурите. В резултат са анулирани 34 работи, от които 18 за преписване и 16 за ползване на GSM. Най-много са преписвачите в Кърджали – 15. Оценките от изпита по български език ще са ясни до 9 юни.

На „Изток от Запада“ на писателя Мирослав Пенков беше текстът, по който седмокласниците трябваше да направят съчинение. Текстът не се изучава в училище, каквото е изискването на изпита. Пенков е завършил университета в Арканзас, а негови произведения са носители на редица отличия. Оценката от този изпит ще е готова до 3 юни. При седмокласниците има само една анулирана работа – на ученик в Пловдив за подсказване.

Цял следобед сайтът на МОН, където трябваше да излязат отговорите на тестовете бе счупен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование