Депутат от ДПС: Създаването на Съвет по сигурност към МС е предимство

Създаването на Съвет по сигурност към Министерски съвет не е недостатък, а предимство - коментира пред „Фокус“ Янко Янков, депутат от ДПС и зам.-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. Той бе категоричен, че генерирането на политики в областта на службите може да стане единствено чрез изпълнителната власт.

„До сега сериозна, качествена субординация на службите липсваше, защото в крайна сметка тяхната дейност е информационно-аналитична. Те събират информация, анализират я, правят изводи какви събития могат да настъпят за държавата най-вече по отношение на националната сигурност.

При създаването на този съвет именно премиерът трябва да бъде отговорен фактор, Министерски съвет да взима решения в тази посока – да координира, да търси отговорност в службите“, коментира Янков. Според него пред очите на премиера, който отговаря за политиката на България, те трябва да анализират и заедно да допълват функциите си, а не да се конкурират и да бъдат някакви затворени системи.

„Трябва да се знае какво точно правят службите и те да бъдат контролирани, тъй като там се харчи не малко публичен ресурс на българските граждани“, категоричен е Янков. Според него в негативните оценки за дейността на НСО има голяма доза популизъм. Заради спецификата на работата на службата, служители на МВР не могат да изпълняват нейните функции, каза още Янко Янков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини