Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Детска ясла в Монтана грейва по „Красива България”

Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

Москов: Разкарват пациентите като футболна топка между болниците

Министърът на здравеопазването Петър Москов няма информация относно акцията на ДАНС в болницата “Св. Георги” в Пловдив. Това коментира самият той в кулоарите на парламента след среща с парламентарната група на Патриотичния фронт, предаде БГНЕС.

С “ръка на сърцето” Москов каза, че няма допълнителна информация, а и ДАНС не са длъжни да му предоставят такава. “Ще разбера и ако има нещо, което може да бъде публично на този етап, ще ви информирам”, обеща Москов. На въпрос дали има своя информация за нередности в тази болница Москов отговори, че това е болница с едни от най-сериозните и тежки задължения.

“Отделен е въпросът, че ръководството на болницата претърпя доста промени, има нов председател на борда на директорите. Резултатът към края на миналата година е около 4 млн. лева печалба за годината. На фона на общото задължение от 20 млн. лева, трупано през годините е добра тенденция”, каза здравният министър.

Москов обясни, че е дошъл в парламента по покана на Патриотичния фронт във връзка с хода на законодателството в сферата на здравеопазването, инициативите на правителството и възникналото социално напрежение. “Постигнахме пълно съгласие за тезата на правителството, че лечението на социално значимите заболявания, които ще бъдат част от основния пакет на НЗОК от следващата година, трябва да бъдат комплекси и пълноценни, а не да има феодализация на определени епизоди от кардиологичното или онкологичното ви заболяване”, обясни Петър Москов.

Поредицата от закони, които предлага здравното министерство залагат принципа хора, които считат, че могат да получат пари от публичен фонд, да трябва да могат да предложат комплексна услуга. “Ако това е в рамките на едно лечебно заведение, то ще сключи договор със Здравната каса. Ако не може да стане в рамките на едно лечебно заведение, то групата на лечебните заведения, които държат да бъдат самостоятелни и отделни, ще трябва да кандидатстват заедно за лечение на заболяването ви, а не за определена процедура, която е епизод от него”, обясни Москов.

Той няколко пъти подчерта, че държи на комплексния подход – от профилактиката до високо-технологичните изследвания. Тази идея е получила пълна подкрепа на Патриотичния фронт, каза той след срещата си с хората на Валери Симеонов. Предстоят срещи и с други парламентарни групи, каза той. Във вторник предстои среща с ГЕРБ, даде за пример Москов, а относно изказването на Цветан Цветанов, който обяви, че е притеснен от хода на реформата Москов коментира: “Цветанов каза, че всяко едно действие трябва да бъде предварително обсъдено. Абсолютно съм съгласен. Текстовете от Закона за лечебните заведения, които събуждат страстите в страна, са на ниво публично обсъждане”, подчерта Москов.

Запитан дали са възможни отстъпки от предложените от Москов идеи предвид протестите той отговори, че може да отстъпи от много неща, но не и от комплексния подход. “Няма да отстъпя от това, че когато става въпрос за едно заболяване, лечебното заведение трябва да може да осигури на всеки пациент комплексно лечение – от поставяне на диагноза, през всеки етап от заболяването, до излекуването, ако това е по силите на медицината”, настоя той.

Здравните вноски трябва да отиват само в такива лечебни заведения, които осигуряват комплексен подход, категоричен бе Петър Москов. “Ако на мен ми се наложи утре да бъда пациент с онкологично заболяване, аз ще искам държавата да ми е осигурила всяка болница, която има договор с НЗОК, да може да изработи комплексен план за лечението ми и да даде ясен график за него. Кога ще ме оперират, кога ще бъде химиотерапията, кога ще бъде лъчетерапията, когато ще бъде рехабилитацията ми, кой, как и по какъв график ще ме проследява във времето”, обясни Москов.

Начинът, по който ще се постигне това, може да не е този, който е заявен в проекта на министерството, добави той. “Дали навсякъде досегашните диспансери трябва да претърпят сливане? Не държа на това. Със сигурност трябва да има диференциран подход. Но това, че НЗОК трябва да заплаща единствено комплексно лечение на пациента и да гарантира, че във всяка болница с договор може да се осигури това, било на база единна структура или договори с други лечебни заведения, от това няма да отстъпя”, повтори Петър Москов.

На въпрос дали се е запознал с декларацията на пловдивския общински съвет, който се обявява против сливането на Комплексния онкологичен център с други болници Москов каза: “Разбирам, че навсякъде в тези големи градове, където има различни видове структури, има напрежение. Разбирам, че ако дори на Общинския съвет бъде представяне информация, че някой закрива нещо, той би реагирал лошо. Никой, никога, дори на ниво обсъждане не е имал намерение да закрива дейности”, каза Москов. По думите му, става въпрос за това, че тези дейности отделени в една болница са само част от лечението.

“Няма причина да бъдете разкарвани като футболна топка между едно или друго лечебно заведение, което си е хванало само една част от вашата терапия”, обясни Москов. На поканата на Комплексния онкологичен център да посети на място лечебното заведение Москов отговори, че ще отиде. “Ще отида, ще изговоря нещата с колегите. Съгласен съм, че трябва да има диференциран подход”, каза той и обясни, че ситуациите са различни например с болниците в Русе и в Пловдив

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете