Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Комисията за защита на потребителите отваря приемни в курортите

Открити приемни на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще започнат работа в началото на юни във Варна, Бургас и някои от големите курорти по българското Черноморие. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов при откриването на летния туристически сезон в курорта “Св. Св. Константин и Елена”.

“Посетихме всички места, където ще има приемни и срещнахме съдействие от общините, които предоставят помещения”, допълни Маргаритов.
През лятото ще бъдат извършвани масирани проверки в туристическите обекти, аквапарковете и атракционите по цялото Черноморие. Инспекторите ще следят категоризирани ли са хотелите и заведенията, както и отговарят ли предоставяните от тях услуги на дадената им категория. В откритите приемни на КЗП туристите ще могат да получат информационни материали и консултации, и да подадат сигнал или жалба при евентуални проблеми по време на почивката си.
Според Маргаритов, к.к. „Св. Св. Константин и Елена” е един от курортите, в които това лято ще има открита приемна на КЗП.

2421 инспекции по Закона за туризма е извършила комисията от началото на годината до края на април. За нарушения са съставени 217 акта. Най-често срещаните несъотвествия са предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на изискванията за определената му категория, липса на видно място на категорийната символика за вида и категорията на обекта и несъответствие на надписите за вида, наименованието и категорията на туристическите обекти с посочените в удостоверението.

Макар и рядко, е констатирано и предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран обект. В някои от случаите инспекторите са установили несъответствие на водения регистър за настанените туристи, за гражданството им и за броя на направените нощувки с образеца, утвърден от министъра на туризма.
По жалби и сигнали на потребители са извършени 226 инспекции и са съставени 56 акта за нарушения. Гражданите се оплакват предимно от условията в места за настаняване, заблуждаваща информация в интернет за вида и категорията на места за настаняване, както и от разлика между обявените цени в менюто на заведения за хранене и развлечения и маркираните на фискалния бон при заплащане на сметката.

Предвидените в Закона за туризма глоби за нарушигелите са от 500 лв. до 10 000 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.