Откриха завишени стойности на уран във водата на Харманли

Хванаха дядо да кара нерегистриран автомобил

Над 520 мигранти бяха спасени от испанската брегова охрана

Намериха трупа на едно от децата, пометени от вълна във Варна

Заловиха шофьор седнал зад волана след употреба на коктейл от наркотици

Мевлют Чавушоглу: Русия и Турция обсъждат възможност за отмяна на визовия режим

Говорителят на Белия Дом: САЩ няма да забравят как Турция се отнесе с пастор Андрю Брънсън

Какво прави мама, когато на татко не му е харесал обядът?

Министър Нено Димов: Няма опасност за туристическия сезон и летуващите в районите на разлива на мазут в морето

Регистрирано е силно земетресение с магнитуд 6.6 в района на Андреановските острови в Берингово море

Започва строителството на отсечка от АМ „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Шофьор с книжка от 2 месеца помете трима ученика на спирка в Петрич

Китай изпраща преговарящ в САЩ за търговски разговори

Втора нощ продължава спасителната операция при рухналия виадукт в Генуа

Международно издирван член на „Ислямска държава“ беше арестуван в Калифорния

Майската щука печели внимание

Добромир ДОБРЕВ

Възможностите за спортен риболов през май не са много големи заради действащата забрана, касаеща пролетно-лятноразмножаващите се риби. Повечето реки, язовири и езера попадат под защита и замятането на въдици в този период не е позволено.

Алтернативите са малка част оставени свободни водоеми, най-често баластриери, стари речни корита или микроязовири. Може да се лови и пъстърва в празнични и почивни дни. Все повече рибари обаче насочват поглед към щуката, чиято забрана за улов изтече на 1 май. Един от най-лакомите хищници в нашите води отново е на преден план. Извършил брачните си задължения, този вид сега спокойно може да мисли само и единствено за ядене. Ето защо и вниманието на въдичарите е насочено предимно към рибата с остри като бръснач зъби.

Има у нас такава категория маловодни водоеми, които държат голямо количество щука, но дотолкова обрастват с растителност през топлата част от годината, че на практика хищникът остава недостъпен за спортни въдици. Като че ли единственото подходящо време е пролетта, когато „тигрицата” излиза от летаргията. В това време старите водорасли са загинали, а за младите все още е рано. И дори край бреговете да има достатъчно друга масивна растителност – дървета, храсти, плантации от сухи шавари, все пак се намира чиста вода, за да се подаде примамка – жива рибка, а защо не да се опита и на спининг.

При този риболов от съществено значение е да се открие подходящото място. Важно е и дали избраният канал е свързан с проточна вода, дали е глух и заблатен, или поне има връзка с по-голяма водна площ. По това време от годината щуката вече е излязла от дълбочините, където е зимувала и търси по-плитки участъци. Въпреки това никога не се отказва от „допинга” на обогатената с кислород проточна вода. Ако каналът има пряка връзка с река, точно в устието е най-подходящото място да потърсим хищника. Изобщо около разклоненията или втичалата човек спокойно може да се застои повече. Такива места са удачен избор дори водата да е неподвижна. От голямата баластриера е прокопан тесен канал, свързващ я с друг обширен и дъбок водоем в близост. Чудестно място за щука в ранната пролет – и в самия канал, и около влизането му в голямото езеро. Ако пък няма такива явни „улики” за присъствието на хищника, а водната повърхност не подсказва никакви признаци на живот отдолу, просто ще трябва да я потърсим около миналогодишната растителност или в близост до залети храсти, потопени клони, коренища.

Сега идва вторият, но може би най-важен момент от тактиката на риболов. На такива места щуката е с изострени сетива, понеже излиза от спокойствието на дълбочините и все повече се застоява в подозрително плитката вода, при това в твърде ограничена площ. Рибата е в състояние на повишено внимание и всякакъв източник на нарушаване на тишината се приема за опасност. В този смисъл говорът с колеги край брега е равнозначен на издаване на човешко присъствие. Изключваме и резки движения, тичане, тропане с крака или какъвто и да е шум. Няма по-добро решение такъв риболов да се проведе самостоятелно, понеже в присъствието на повече рибари неминуемо се стига до действия, които ще нарушат спокойствието на рибата.

При риболов на плувка няма никакви различия от добре познатия и вече усвоен монтаж на линията. Живата рибка е идеалното решение, това за нашите условия е проверявано многократно. При спининг търсим изненадата, като замятаме примамката в близост до отстрещния бряг, но непосредствено до растителност. Оставяме я да потъне и после придърпваме на тласъци. Ясно е, че в такива условия няма как да имаме голямо трасе, затова използваме рационално всеки метър чиста вода. Ако дънният релеф позволява, можем постепенно да удължим паузите на престой на примамката на дъното, като почнем от 2-3 и стигнем до десетина секунди. Най-надеждни са първите 2-3 опита на новото място.

Къде да я търсим?

Из цялата страна има малки водоеми, които през май са подходящи за улов на щука. Почти всички канали край Дунав, независимо колко са пълноводни или обрасли, държат популация от хищник. Например на Орсойския канал щуката има доста прилична численост, но това изобщо не означава, че е лесна.

Река Арката в Радомирско и многобройните канали в околността, свързани с нея, са отлична дестинация. Повечето от старите речни корита, съпътстващи големите реки в Северна България – също. Някои от тях са заблатени и откъснати от реките, други имат връзка, но почти всички държат щука. Край някои от бившите и настоящи баластриери в Софийско има многобройни по-малки езерца. Например в землището на Долни Богров или пък в плиткия канал, в непосредствена близост до баластриера Враждебна. В околностите на пазарджишкото село Динката също има такива възможности.

Sn_2

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.