Избраха канадски депутат с ези-тура

Канадският депутат Алън Макайзък дължи депутатското си място в парламента на провинция Остров Принц Едуард благодарение на хвърляне на чоп и залагане на ези или тура, съобщава “Франс прес”.

Кандидатът от Либералната партия първоначално беше победил в изборите на 4 май със само два гласа повече от опонента си Мери Елън Макинис от Прогресивната консервативна партия. Поради минималната разлика в резултатите госпожата поиска повторно преброяване на гласовете. По време на проверката и двамата кандидати се оказаха с равен резултат – по 1 173 гласа.

Според местното законодателство при равен резултат се хвърля чоп, като печелившият кандидат-депутат се определя с ези или тура. Опонентите нямат право да избират лицевата или опаката част на монетата, а тя им се присъжда по азбучния ред на фамилното им име. Между Макинис и Макайзък четвъртата буква била отсъдила ези за печелившия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.