Русенец спечели 4 милиона и половина с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Реформирайте, де!

Шумното дело за подкуп срещу общинаря Данаил Данчев от Шумен е прекратено, и то – забележете! – въпреки вътрешното убеждение на прокурора, че е извършено престъпление. В съда събраните при разследването доказателства се провалили – едно, заради калпавата работа на полицаите и друго – обърнете внимание!, защото други двама обвиняеми се отказали от първоначалните си показания.

Неизкушеният от правните науки би попитал – как е възможно това? – да се отрекат от всичко, което са казали, и то пред разследващ орган, а не при кръчмаря? Не само е възможно, даже е обичайно участниците в наказателните процеси у нас да говорят на различни разпити различни неща. В други държави такива свидетели биха лежали в затвора за лъжесвидетелстване или възпрепятстване на правосъдието, ала ние сме си у нас. Тук законът ги пази и им дава привилегията да въртят на пръст следователя, прокурора и съдията. „Когато лицето се отрече пред надлежния орган от своето лъжливо свидетелствуване, до влизане на присъдата или решението в сила и преди да е възбудено срещу него наказателно преследване за това, наказуемостта му отпада“, гласи чл. 292 ал.1 т. 2 от НК.

Е, господа реформатори на съдебната система, защо не промените това? Не ви ли се струва, че една такава сравнително проста промяна би допринесла за справедливото правораздаване малко повече от сложната конституционна реформа с разделянето ВСС на две? Пък като искате толкова да смените съдебните кадровици, разпуснете ги и си сложете свои хора. Правили са го и други властимащи преди вас, карайте да върви – нито по-лошо ще стане, нито по-хубаво.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете