Радан Кънев: За Конституцията събрахме 23 подписа от общо 23

Ние събираме всеки отделен подпис на народен представител от групите, които подкрепят законопроекта в момента, просто за да няма тълкуване, че някой народен представител не стои зад проекта. Ние днес събрахме 23 от 23 в Реформаторския блок, така че съвсем нормално за подкрепям тази идея да не оставяме подобни въпросителни, че на някой депутат му няма подписа да го гоним по коридора, ама вие искате ли съдебна реформа, не искате ли. Това заяви в кулоарите на парламента Радан Кънев. Той бе категоричен, че конституционното мнозинство ще бъде предмет на тежки преговори и тежки дебати в комисията, а може би и дебати в зала.

"Моето мнение, ако мога да си позволя прогноза е че въпросът ще бъде решен по време на дебатите в зала", обясни Кънев. Според него ДПС няма да даде гласовете си за законопроекта. "Това което се вижда е че, няма да получим гласове от ДПС, а може би трябва да се направя на изненадан. Нека се съберем в комисията и да обсъдим предложенията, нека видим има ли допълнителни предложения от РБ, а от нас сигурно ще има, нека видим в комисията къде са пресечните точки и пак казвам не подценявайте публичния конституционен дебат, който ще се случва в пленарна зала, защото зад тези промени са 90% от българите и накрая ми е интересно как ДПС ще се измъкнат от това, че няма да ги подкрепят", посочи Кънев.

На въпрос какъв знак би било ако конституцията остане отворена, не реформирана, Кънев отговори, че това би било знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна. "Тя е била такава в миналото, но аз вярвам в еволюцията на хората. Те ще бъдат проведени със или без конституционна промяна. А да се проведе промяна в конституцията би било знак на стабилност, на единство на обществото ни и на непреходност на тези промени. Една промяна направена с обикновено мнозинство, може да бъде преобърната в следващия парламент, нещо което се е случвало в историята на българската съдебна система за последните 25 години и веднага мога да преброя на ум четири пъти, което е основната причина за крайната нестабилност и корумпираност на системата", каза още съпредседателят на Реформаторския блок.

Той обясни, че от партията са в постоянен диалог с АБВ и вярва, че "ще имаме подкрепата им накрая след работата в комисията". "Не искам да се драматизира за това кой е носител и кой не, законодателната работа тепърва предстои, ние не сме започнали", заключи Кънев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини