Петко Стрелеца имал личностно разстройство, но помнел детайли от драмата

54-годишният Петко Петков от Лясковец, който е на подсъдимата скамейка за убийството на командоса Емил Шарков и опит за убийство на още шест барети, имал личностно разстройство. Отклоненията бяха описани от специалистите като "разтройство от смесена форма".

Това стана ясно в петък на поредното заседание по процеса в Окръжния съд във Велико Търново. Изслушани бяха петима психиатри, които са изготвили съдебно-психиатрична експертиза на Петков. Според вещите лица обвиняемият проявява белезите на параноидна личност, но е адекватен, разбира всичко и не се нуждае от психиатрично лечение.

"Проведохме серия от интервюта с Петков. Той бе поставен в различни ситуации. Наблюдавани бяха действията, реакциите и отношението му към други хора. Установихме, че не общува нормално с другите хора, обижда се, когато бъде подложен на критика и затова се държи враждебно. Проявява агресия, но само на вербално ниво. На моменти обаче се държеше дружелюбно и отзивчиво", обясниха в залата психиатрите.

По отношение на касапницата, която се разразила на 14 март миналата година в дома на Петков и майка му Стефанка Савова, вещите лица заявиха, че подсъдимият има ясни, точни и детайлни спомени за случката.Въпреки екстремната ситуация той е останал хладнокръвен и спокоен. Те останали изненадани колко точно и в детайли Петков възпроизвел обстановката, макар да трябвало да се мести на различни места в апартамента, докато стрелял.

"Не изпитва чувство за вина и съжаление", обявиха психолозите. Адвокатът на стрелеца Виктор Костов попита дали тази детайлна картина можела да се дължи на стрес и превъзбуда, но становището на специалистите бе отрицателно.

По време на делото бе представена и съдебно-медицинската експертиза. От нея стана ясно, че командосът Емил Шарков е бил прострелян поне от метър разстояние, като главата му е била изправена или полуприведена. Така фаталният ловен куршум го уцелил в лявата вежда, натрошил му черепа, увредил фатално главния мозък и излязъл от главата зад лявото ухо. Вещите лица бяха попитани от защитниците на Петков дали е възможно смъртоносният патрон да е пронизал Шарков след рикошет. Експертите отговориха, че раната на главата на Шарков е била с кръгъл отвор и не предполага взаимодействие с други тела.

По време на процеса се разбра, че адвокатите на близките на Емил Шарков, които са частни обвинители по делото ще водят дела да обезсилване на продажбата на имотите на Петков. Това обясни адвокат Митко Минев, който представлява Емил Шарков-старши. Наскоро бе установено, че Стефанка Савова завела нотариус в ареста през януари тази година, а Петков и издал пълномощно. От нотариалните актове станало ясно, че 77-годишната жена продала на символични цени от 100 до 300 лева на 73 декара земи край Плевен и една четвърт идеална част от апартамента в Лясковец, която е собственост на Петко. Собственик на имуществото е действащият пожарникар от Стара Загора Пламен Профиров. Продажбата на частта от апартамента срещу 5000 лв включва и задължение за доизглеждане на Петко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини