Искаме нов паспорт в нета

В края на 2015 г. се очаква да заработи новата система на МВР за електронни услуги и една от тях ще е подаване на заявление за издаване на нова лична карта или международен паспорт. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Системата се изготвя по европроект по оперативна програма „Административен капацитет“.

Поводът за думите й бе въпрос от народния представител от ДПС Ердинч Хайрула заради огромни опашки пред паспортните служби в областите Кърджали, Благоевград, Разград, Шумен, Хасково. Според избраника стотици граждани се редят с часове пред гишетата, за да подменят личните си документи с изтичаща валидност. В Кърджали дори хората дежурели пред местните управления нощем, за да се вредят за подаване на документи. Кметове в засегнатите общини са изпратили и писмо до Бъчварова с настояване да се вземат мерки и предлагат идеи, сред които да се командироват служители от близки региони, както и да се работи и в почивните дни. Хайрула обясни, че тази година изтича срокът на валидност на документите на около 150 000 души, а част от тях живеят в чужбина и пътуват специално до България за целта.

Румяна Бъчварова потвърди, че има проблем с натовареността на паспортните служби в посочените общини и МВР взема мерки, но в рамките на финансовия ресурс, с който разполага към момента. По думите й се налага удължаване на работното време и командироване на хора, спиране на обедните почивки и командироване на служители. За тези действия обаче трябва и финансиране, уточни тя. Подготвени са и мобилни екипи според броя на очакваните искания за издаване на документи. „Надяваме се поне част от мерките да успеем да ги реализираме", каза още вицепремиерът. В Кърджали вече са командировани 7 души от съседни общини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини