Под 1% са младите учители в България

По-малко от 1% са младите учители в България. Това каза пред ''Фокус'' Елена Налбантова, представител на синдикат ''Образование'' към КТ ''Подкрепа'' и директор на учебно заведение в Пловдив.

Според Налбантова учителската професия е непривлекателна за младите хора, защото е стресираща и нископлатена. Друга причина е, че от университетите младите хора излизат неподготвени, без практически умения за преподаване и управление на класната стая. ''Мога да кажа, че в програмата на фондация ''Заедно в час'', която тече от няколко години, има млади хора, но трябва да си зададем въпроса защо има млади учители там. Отговорът е във високото заплащане, което получават'', каза Налбантова.

По думите й, обаче, след две години, когато приключва програмата, тези хора напускат системата и се ориентират към съвсем други позиции. В момента, средната възраст на учителите в училищата е 57 години, а в детските градини е 59. Елена Налбантова смята, че след пет години 35% от българските учители ще бъдат пенсионери. ''Тогава ще има страхотен глад за млади учители, а няма откъде да ги намерим'', посочи още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини