Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

Археолози откриха древен некропол в Египет

В Южна Корея пристигна севернокорейска делегация на високо равнище

Еврокомисарят по регионална политика пристига в България

Европейският комисар по регионална политика Корина Крецу ще посети България на 28 и 29 май, съобщиха за БГНЕС правителствени източници. Във връзка с очакваната визита е ускорена работата по довършване на ЛОТ 2 на магистрала “Марица”.

Много е вероятно участъкът от Димитровград до границата при “Капитан Андреево” да бъде официално открит по време на посещението на румънския еврокомисар, която ще инспектира работата по магистрала “Марица”, финансирана със средства по Оперативна програма “Транспорт” 2007-2013 г.

Предвидени са срещи на Крецу с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Ивайло Московски. Отговарящият за инвестициите в инфраструктурни обекти еврокомисар ще разговаря и с кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с довършителните работи на завода за боклука и стартирането на строителството на третия метродиаметър, което е планирано за края на годината.

В срещите си с българските официални представители Корина Крецу ще представи още веднъж причините, поради които ЕК все още не е одобрила две от ключовите оперативни програми за България за периода 2014-2020 – “Регионално развитие” и “Околна среда”. Одобрението се очаква да бъде факт в средата на месец юни, а забавянето в голяма степен се дължи на нежелание на управляващите у нас да се съобразят с изискванията на ЕК за концентрация на инвестициите в по-малко на брой населени места, както и бенефициенти по проектите за подмяна на ВиК-инфраструктурата да бъдат ВиК-операторите, а не общините, както беше през първия програмен период.

По време на разговорите Корина Крецу ще обсъди и ускоряването на процеса по усвояване на еврофондовете от програмния период, който приключва в края на 2015 г. В момента България е на 23-та позиция от 28 страни-членки на ЕС по усвояване на фондовете със 75,7%. Очаква се да бъде обсъдена възможността за “фазиране” на част от рисковите проекти, които няма да успеят да бъдат довършени в оставащите месеци. Сред тези обекти са строителството на Северната скоростна тангента на София, рехабилитация на ж.п. инфраструктура и няколко проекта в областта на опазването на околната среда и водите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.