Кой вдига температурата на думите

Питали ли сте се кога думите вдигат температура? Как и защо израства косата на Чичко Тревичко? Могат ли категории, понятия и части на речта да бъдат представени по интерактивен начин, за да бъдат лесно и интересно осмислени? Отговор на всички тези въпроси дава книгата игра ,,Температура на думите” на младата авторка Яница Маринова. Въпреки че книгата не присъства в нито един учебен план за часовете по български език, Маринова решава сама да я издава и да запознава учениците с нея. Авторката е сугестопед, магистър по бизнесжурналистика и докторант в УНСС.

„Това е проект, който помага на децата от ранна училищна възраст да осмислят частите на речта и не само. В книжката има и приложени букви за игра, които да въвеждат деца, ученици и учители в света на познанието. Тя е разработена в стихотворна форма и дава възможност за избор на роля на учащия. Така пътешествието по страниците преминава през усещането за нова самоличност. Играта е подходяща за най-малките при първа среща с буквите и образуване на думи”, споделя авторка.

Според Маринова ученето чрез игра премахва излишния стрес при заучаване на конкретни правила и помага знанието да се трупа с лекота. Тя се надява нейният проект да запълни слабите места в началното образование и да е крачка към решаване на проблема с все по-засилените темпове на неграмотност. Авторката смята, че „Температура на думите” е ценна и за деца от малцинствените групи. Затова тя обикаля по родните училища и разказва на учениците за красотата на българския език като приключение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини