Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Откриха за посетители пещера “Венеца” във Видинско

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри за посетители пещера “Венеца” край видинското село Гара Орешец. Природният феномен, в който има цветни скални образувания вече е достъпен за туристи.

Осигуряването на достъп до пещерата е финансирано със средства по програмите за трансгранично сътрудничество и за развитие на селските райони. С парите е изградена туристическа пътека, паркинг и информационен пункт, а в пещерата вече има и художествено осветление.

Пещера “Венеца” е с площ около 2000 кв. метра и се намира в местността “Краище” в землището на с. Гара Орешец. Имотът е публична държавна собственост и е предоставен за безвъзмездно управление на община Димово през 2012 г. с решение на правителството. Пещерата, която се смята за една от най-красивите, вече е включена в културно историческия маршрут “Богатството на Северозапада”, който е разработен от министерство на туризма.

“От днес една от най-красивите пещери в България е открита за посетители и всеки може да я разгледа”, каза министър Ангелкова на церемонията, на която присъстваха депутатът Владимир Тошев, областният управител на Видин Момчил Станков, кметът на община Димово Лозан Лозанов, кметът на село Гара Орешец Костадин Филипов и др.

Природният феномен се намира на 1 км югозападно от село Гара Орешец към община Димово, област Видин, и на около 13 км от скалния град Белоградчик. Тя е рядко красива, подземните коридори са с дължина 200 метра, на които са разположени 5 зали. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, както и причудливи образи от ледени кристали. Образуванията са цветни и учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от различния състав на глината и скалите.

Във вътрешността на лабиринта могат едновременно да влизат по 15 души. Целият маршрут може да бъде разгледан за час и половина.

По-късно вчера министър Ангелкова посети крепостта „Кастра Мартис“ в град Кула, която е сред 50-те малко познати туристически обекта и е част от кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.