Откриха за посетители пещера "Венеца" във Видинско

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри за посетители пещера "Венеца" край видинското село Гара Орешец. Природният феномен, в който има цветни скални образувания вече е достъпен за туристи.

Осигуряването на достъп до пещерата е финансирано със средства по програмите за трансгранично сътрудничество и за развитие на селските райони. С парите е изградена туристическа пътека, паркинг и информационен пункт, а в пещерата вече има и художествено осветление.

Пещера "Венеца" е с площ около 2000 кв. метра и се намира в местността "Краище" в землището на с. Гара Орешец. Имотът е публична държавна собственост и е предоставен за безвъзмездно управление на община Димово през 2012 г. с решение на правителството. Пещерата, която се смята за една от най-красивите, вече е включена в културно историческия маршрут "Богатството на Северозапада", който е разработен от министерство на туризма.

"От днес една от най-красивите пещери в България е открита за посетители и всеки може да я разгледа", каза министър Ангелкова на церемонията, на която присъстваха депутатът Владимир Тошев, областният управител на Видин Момчил Станков, кметът на община Димово Лозан Лозанов, кметът на село Гара Орешец Костадин Филипов и др.

Природният феномен се намира на 1 км югозападно от село Гара Орешец към община Димово, област Видин, и на около 13 км от скалния град Белоградчик. Тя е рядко красива, подземните коридори са с дължина 200 метра, на които са разположени 5 зали. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, както и причудливи образи от ледени кристали. Образуванията са цветни и учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от различния състав на глината и скалите.

Във вътрешността на лабиринта могат едновременно да влизат по 15 души. Целият маршрут може да бъде разгледан за час и половина.

По-късно вчера министър Ангелкова посети крепостта „Кастра Мартис“ в град Кула, която е сред 50-те малко познати туристически обекта и е част от кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини