Андрей Райчев: България върви към по-лошо от 30 години

България върви към по-лошо от 30 г. насам, така че новото проучване на “Галъп” не е изненада. В съзнанието на българина ние се движим към катастрофа. Това коментира социологът Андрей Райчев пред bTV.

“Ние не обичаме да говорим за хубавото, защото такъв ни е манталитетът. Човек трябва да разчита на себе си, а не на държавата. Ако разчита само на нея – тогава жална ни майка. Доверието към правителството е около 30 плюс – 70 минус, според новото проучване. Характерно за това правителство е, че нищо не се променя. Няма заявки за реформи”, категоричен беше социологът.

В същото време хората не излъчиха правителство за реформи, защото те не са популярни мерки и не се харесват. “Каква радост донася на хората това, че пенсионната възраст се увеличава или че се намаляват клиничните пътеки?”, попита Райчев.

Според социолога реформи не се правят, защото управляващите се страхуват да не загубят електората си. Нашите правителства ужасно се страхуват от улицата, но реформите са неизбежни, посочи той. Засега никой не пищи за съдебната реформа, защото не е наясно какво предвижда тя променя. При реформите е нужно някой да поеме негативи, а в момента всички се страхуват. ДПС и Реформаторския блок ще влязат в тежък конфликт, заради съюза с ГЕРБ, прогнозира Райчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.