Башар Асад е върнал на Франция връчения му Орден на Почетния легион

Русенската екоинспекция установи тревожно замърсяване на Дунав

Няма да бъдат издавани присъди по делото за смъртта на Принс

Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ

Пълен автобус горя по пътя за Гюешево, няма пострадали хора

Началниците на генералните щабове на Русия и НАТО се срещнаха в Баку

Ранената полицайка – фен на “Левски”

Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Роми бягат от Гърмен и правят палатков лагер край Гоце Делчев – тамошните роми бесни

Десетки роми от размирното гето на Гърмен избягали от страх и си направили палатков лагер близо до ромския квартал Комсала на град Гоце Делчев. Това е станало преди три дни, но за краткото време на преселването градските цигани побеснели,че събратята им са започнали да обират лозята наоколо.

Ядосани, те решили да стягат опълчение и да прогонят гърменските заселници.
“За два-три дни са съсипани лозя, градини, окосили са тревата за храна на конете им, които са пуснати на воля и газят градините и ливадите. А ние там пашуваме козите и овцете си. Страх ни е,че ще почнат и по къщите ни да крадат”, оплакаха се градските роми.

Всъщност в махала Комсала от години живеят роми и българи заедно, без проблеми. Повечето цигани там имат законни къщи и работят, търговци са и продават по пазара.Те разказаха, че ромите от палатковия лагер били дошли преди години от Велинград и Пещера, а след събитията в Гърмен са избягали. Ходели при тях да говорят ,за да се махнат.

“Обясниха ни, че ще берат гъби в района, за да изкарват пари за прехрана, но те са коренно различни от нас. Това са хора, които плячкосват всичко, без да им мигне окото. Ние не желаем нито да ни свързват с кремиковските цигани, нито да им търпим кражбите. Това са решетари”, казаха ромите от Гоце Делчев.

От община Гърмен заявиха, че наистина голяма част от ромите от Кремиковци са се изнесли след размириците. Цели катуни са поели по различни райони, една част са край Гоце Делчев, други са на биваци в гората.

В Гърмен жандармерията продължава да бди за реда и спокойствието на района. А българите всеки ден правят от 18 до 22 часа протестни шествия и отброяват дните до 2 юни. Тогава изтича седемдневният ултиматум, който протестиращите дадоха на държавата и общината да бутне незаконните 124 къщи в ромското гето. Ако това не стане, то ние ще вземем нещата в свои ръце, категорични са гърменци.

И готвят голям протест и митинг за деня на Ботев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.