Масови жалби срещу мобилните оператори за злоупотреба с личните данни

Над 200 жалби на граждани са постъпили в Комисията за защита на личните данни за първите пет месеца на 2015 година. Това съобщи в Бургас председателят на държавния орган Венцислав Караджов. Комисията за защита на личните данни проведе в морския град изнесено заседание и открита приемна с граждани.

Според данните от началото на година най-много са оплакванията на хората за злоупотреба с лични данни от страна на мобилните оператори – 70 на брой, и на колекторските фирми. Става дума за събиране на лични данни за сключване на договори и впоследствие предоставянето им на колекторски фирми за събиране на неизплатени задължения.

Следват жалбите срещу домоуправители и други физически лица заради неправомерно видеонаблюдение, срещу банки и кредитни институции заради предоставяне на лични данни за събиране на вземания, срещу топлофикационни и ВиК дружества за обработка на лични данни или разпространението им до трети субекти. Има и сигнали срещу работодатели заради видеонаблюдение на работното място и срещу медии за неправомерно използване на лични данни за онагледяване на журналистически материали. Гражданите се жалват и при злоупотреба от страна на НОИ, органите на съдебната власт, МВР и общините.

Санкциите, които може да налага държавният орган при установяване на нарушение са от 500 до 100 000 лв. До момента най- голямата глоба, наложена на администратор на лични данни е около 60 000 лв. Актовете на комисията могат да се обжалват в съда, но рядко се случва да падне глоба, обясни Караджов. В 10-15 % от случаите може да се стигне до намаляване размера на наложеното парично наказание.

Там, където администраторите на лични данни са повече, и хората са по-активни в случаи на нарушения и сезират комисията при всяко съмнение за злоупотреба.

Бургас е сред 4-те големи администратора на лични данни. Почти 18 000 фирми са вписани в регистъра на Комисията за защита на личните данни. Срещу община Бургас като администратор обаче до момента няма нито една жалба за злоупотреба с личните данни на хората, похвали се секретарят на общината Божидар Кънчев. Той посочи , че на година се обработват на 100 000 документа, като в 80 % от тях се съдържа лична информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини