Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Зелената империя – тъмната страна на WWF От 20 години швейцарската офшорка е оплетена с политико-икономически лобита в страната ни

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Марси Рийс: САЩ са инвестирали 60 млн. долара в ремонт на БГ военни съоръжения

“Няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент”.

Така посланикът на САЩ в България Марси Рийс отговаря на въпроса във връзка с присъствието на американски военнослужещи на територията на страната,пише БГНЕС. Посланикът на САЩ днес отговори на втора група от стотиците въпроси, които българи оставиха на Фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

Рийс дори влиза в задочен дебат с депутата от “Атака” Десислав Чуколов, който е отправил следното запитване: “Кога ще платите на България тези над 2 млрд. долара, които дължите за разполагането на ваши бази на българска територия?”. Отговорът на американския посланик гласи: “За клаузите на споразумението за присъствието на американски въоръжени части на територията на Република България и използването на договорени обекти, бих ви посъветвала да погледнете Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ, което може лесно да се намери в интернет. На базата на това споразумение САЩ са инвестирали повече от 60 милиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръжения, което ще бъде от полза за българските въоръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник”.

В отговор на друг въпрос Рийс коментира, че анализаторите, които твърдят, че САЩ имат интерес от “слаб” Европейски съюз грешат. “САЩ има полза от това ЕС да бъде силен и развиващ се в икономически аспект. Освен това наше желание е да задълбочим и разширим партньорството си с ЕС, например посредством Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. САЩ и ЕС си партнират в разрешаването на някои от най-неотложните световни проблеми в области като сигурността и хуманитарната помощ и развитие. Относно Украйна, заедно с европейските си партньори САЩ безпрекословно подкрепят териториалната цялост и суверенитета на тази страна, както и дипломатическо разрешение на конфликта там и подобряване на икономическото състояние на страната”, допълва посланикът.

Дипломатът отговаря и на обвиненията, че политиката на САЩ по света е довела до загуба на множество човешки животи. “Американците, подобно на други народи, обичащи мира, полагат най-големи усилия да разрешават конфликтите по мирен начин посредством дипломацията. Понякога обаче е имало моменти, когато ние сме усещали, че заплахата срещу нашия народ и нашата нация са били толкова големи – например, заплахата за международния мир и сигурност от нацисткия режим – че си е заслужавало да влезем в битка срещу такава заплаха”, пише във Фейсбук страницата на посолството.

Марси Рийс потвърждава, че България продължава да “не отговаря на изискванията на програмата за безвизово пътуване” в САЩ, но уточнява, че всяко лято 7000 студенти от български университети пътуват до САЩ по програмата за работа и пътуване.

Посланикът на САЩ изразява твърдата си убеденост, че гражданите на България са тези, които трябва да решат проблемите пред налагането на върховенство на закона, борбата с престъпността и корупцията. “САЩ далеч не са били безучастни по въпросите на върховенството на закона”, коментира посланик Рийс по повод запитване, докога САЩ ще гледат безучастно корупционни практики. Дипломатът отказва да коментира фалита на КТБ, а за аферата “Костинброд”, заявява, че това е въпрос от компетенциите на българската съдебна система.

“Финансирането на неправителствени организации от частния сектор и от международни организации е стандартна практика в целия свят, като от дейността на най-добрите НПО-та са се възползвали изключително много хора както в България, така и по света. Смятам, че помощта от страна на международни организации и частни фондации е допринесла за успеха на много граждански организации в България и е спомогнала за постигане на техните цели”. С тези думи посланик Рийс отговаря на въпрос дали финансирането на неправителствени организации не е намеса във вътрешните работи.

В отговор на един от въпросите посланик Марси Рийс припомня, че е в България от три години и изпитва “най-голямо уважение и възхищение от приноса на България към световната култура и цивилизация”.

От друг от отговорите на американския посланик обаче става ясно, че по всяка вероятност мандатът на Марси Рийс е към своя край. “По време на мандата ми тук, аз доста пътувах из страната и прекарах доста време в разговори с българи. Създадох и страница във Фейсбук и Туитър, така че българите да могат да имат по-непосредствен достъп до информация за Америка и американците и за това, какво те правят и мислят. Наистина се надявам, че по-доброто ни опознаване, ще помогне за изграждането на положителен имидж на американците сред българите”, завършва американският посланик.b

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.