На 17 март 2018 да почерпят

Луиза Григорова дава любовни съвети на тийнейджърки 16 известни българки споделят за първия секс и други истории

Лара Крофт раздава секси ритници Елизабет Шу се завръща в главната женска роля

Легионерът от Орешник излезе от ареста срещу 5000 лева гаранция

Доналд Туск: ЕС ще изпрати ясно послание за отравянето на Сергей Скрипал

Макрон: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

Ремонтират централен водопровод в Бургас

Саудитска Арабия и хутите водят тайни преговори за спиране на войната

Маколи Кълкин излиза на ринга срещу Александър Русев Мистър "Сам в къщи" единствен прие предизвикателството на кечиста

Александър Сабанов, ВМРО: Търканията в Обединени патриоти са само между лидерите

Руският посланик в Лондон е получил дипломатическа нота за състоянието на Сергей и Юлия Скрипал

Русия отрече да извършва бойни полети над Източна Гута

Покривът на Регионалния исторически музей в Плевен протече след ремонта

Пламна покривът на необитаема сграда в центъра на София

Стартират обработките против кърлежи в Бургас

Скандална обществена поръчка за 1,7 млн. лв. в Гърмен

Повече от година не стихва скандалът около една обществена поръчка в община Гърмен. Става дума за 1 милион и 700 хиляди лева за ремонт на улици и водопровод. Въпреки че институциите разрешават ремонта, накрая съдът обявява поръчката за незаконна.

В заплетения казус обаче изплуват съмнения за некачествен ремонт, съобщава БТВ. В началото на 2014 година община Гърмен става част от програма „Региони в растеж”. Цел на програмата е освежаване и ремонт на улиците в общината. Местната власт отпуска 1 милион и 700 хил. лева на строителна фирма след процедура, която впоследствие е обявена за незаконна.

„Бетонът се полагаше реално върху калта. Ако не е било така, резултатът нямаше да е такъв”, твърди кметът на село Рибново Феим Иса.

Милион и половина по проекта плащат европейските данъкоплатци, а 200 000 са за сметка на хората в Гърмен. Веднага след конкурса една от двете фирми кандидати обжалва.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова твърди, че бързала да даде парите, за да спази сроковете. Бившият градоначалник на общината Ахмед Башев коментира: „Да направиш оперативна програма за 1,7 млн. лв. и въпреки решението на КЗК, че тази сделка е незаконосъобразна, да сключиш договор. И след това ВАС да ти каже, че си извършила нещо незаконосъобразно. Значи по Закона за обществените поръчки, когато може да се наруши общественият интерес и то в големи инвестиционни намерения става въпрос, законът допуска предварително изпълнение”.

„При госпожа Капитанова се е получил един такъв парадокс – тя е поискала дори предварително изпълнение с уговорката, че се събарят улици, падат къщи и т.н.”, оспори Башев.

Тази година при вече изпълнен проект Върховният административен съд излиза с окончателно решение, че възлагането на поръчката е незаконно.

„В този проект в Рибново бяха проектирани да бъдат бетонирани 5 на брой улици, не асфалтирани, бетонирани. Полагаше се асфалт, полагаха се бордюри, полагаха се тротоари.В Рибново не знам защо е заложено бетон, защо няма бордюри, защо няма тротоари. Предполагам компетентните органи ще изискат необходимите документи и ще разберем да видим какво е било заложено а реално какво е вложено. За съжаление, не получих никаква информация какви количества са заложени, какво е заложено, дали има тротоар, дали има бордюри, бях изолиран, нямаше как да оказвам контрол”, каза кметът на Рибново Иса.

Към сметката на община Гърмен за ремонт на улици Върховният административен съд добавя и разноските по съдебните дела от 15 хиляди лева. Кметът Капитанова бе категорично, че няма да ги плати: „Аз мога да кажа, че се гордея с това, че успяхме да реализираме тези проекти”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.