Нинова: Никой не е искал оставката на Кадиев

Промените в Конституцията няма да доведат до намаляване на битовата престъпност. Ромските къщи в гетата също няма да се бутат без последствия, няма да има по-строги наказания и за по-дребните кражби. Промените се правят единствено с цел да се овладее ВСС и да се сложат удобните хора. Това каза депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова пред bTV.

Искането на оставката на Христо Иванов беше по конкретен повод. Беше внесено за промени решение, което не може да се променя, а това противоречи на самото право. Г-н Иванов като юрист е много добре запознат. По съдържание не споделяме тези реформи, затова няма да подкрепим конституционните промени, заяви Нинова.

Вчера в опита си да привлече БСП за каузата за промени в Конституцията за съдебната власт, ГЕРБ предложи председателския пост на комисията, която ще се занимава с тях. Социалистите обаче отказаха с мотива, че са против внесените от управляващите поправки. Според Никова няма как да се подкрепи нещо, което не споделят като съдържание.

Оставката на Георги Кадиев никой не е искал, отсече депутатката от БСП. Тя изтъкна, че е била на сбирката на червените, където се твърди, че е поискано махането на съпартиеца й, но не е чула подобно нещо.

Преди дни стана ясно, че Кадиев може да бъде изключен от парламентарната група на БСП, което било обсъдено на заседанието на левицата във вторник вечерта. Червеното ръководство и много от депутатите били бесни на колегата си за соловата му акция по внасяне на промени в Изборния кодекс, с които да се разреши агитацията на майчин език.

Тон на разгорещения разговор дал Стоян Мирчев. Младият депутат първи мандат поставил въпроса как е възможно всички да са подписвали декларации за лоялност към партията, а да се правят такива солови акции, без дори да се уведомява групата и да се обсъди предварително темата.

"Всички бяхме изненадани от предложението, това не е първата му солова акция и поведението на Кадиев е по-скоро като на независим депутат", обяснил Мирчев. Според него предложението за промени в Изборния кодекс било доста опасно и в подкрепа на ДПС. С него можело да се направи пробив, който да усили натиска на ДПС за включване в закона за училищното възпитание изучаването на майчин език като ЗИП.

По-рано Кадиев пък обяви, че в БСП става пълна боза. Повод за изказването стана коалирането на партията му на различни места с различни политически партии, сред които ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини