Вежди Рашидов се срещна с директора на къщата-музей на Пикасо в Малага

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна днес с Хосе Мария Луна, директор на Къщата - музей на Пикасо в родния му град Малага, който е на посещение в София, съобщават от пресцентъра на Министерство на културата.

Г-н Хосе Мария Луна, който ръководи Държавната агенция за управление на Къщата - музей "Пикасо" в град Малага, Испания, въпреки изключително натоварената си програма днес следобед специално дойде да се запознае с експозицията на новата ни Национална галерия „Квадрат 500”, само ден след официалното й откриване.

Лично министърът на културата посрещна г-н Луна в галерия „Квадрат 500”. Двамата обсъдиха обмен на експозиции и бъдещо сътрудничество между художници от двете страни. Както е известно, в края на месец октомври 2015 г. колекция от творби на Пикасо от музея в Малага пристигат в София и ще останат в нашата столица 3 месеца.

Хосе Мария Луна поздрави министър Рашидов за изграждането на новия български музей „Квадрат 500”. Г-н Хосе Мария Луна остана възхитен от архитектурата на сградата и от представителната й експозиция. Той потвърди думите на министър Рашидов, че България наистина има шедьоври, достойни за всеки световен музей.

По-рано днес Хосе Мария Луна на лекция пред журналисти представи предстоящата изложба "Въведение към Пикасо. Непрестанното търсене", на която тази есен в София ще бъдат показани повече от 70 оригинала на прочутия художник от фондовете на музея в Малага - графични творби и керамика.

За изложбата с творби на Пикасо в София, който е между най-скъпо продаваните художници в света, ще бъде издаден и каталог. Партньори в организирането й са Министерството на културата на България, испанското посолство у нас, Институт "Сервантес" в София и Къщата - музей „Пикасо” в родния му град Малага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини