Наследници от 4 кметства заплашват с протести заради 34 000 дка гори

Наследници от 4 смолянски кметства не могат да си върнат 34 536 декара гори. Те пратиха декларация с ултиматум до правителството да се направи промяна в Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, с която да могат да предяват иск за възстановяването на собствеността на кооперативните си гори. Според тях, невръщането на горите им е дискриминация. Ако до месец това не стане, сме готови за блокираме пътища и да правим безсрочни протести, каза председателят на горската кооперация "Новак" в село Могилица Мехмедемин Бомбалов. Той е решил да покани на протести и всички засегнати като тях от закона, които не могат да си върнат горите. Над 10 години Бомбалов водеше съдебни битки.

Кооперацията била създадена през 1933 г. Населението си е купило горите съгласно законите, но не за всички има документи. След това горите са национализирани. Бомбалов има карта, протоколи и брой дялове в левова равностойност на членовете, доказващи че гори имат 280 член кооператори от 4 кметства - Могилица, Бориково, Буката и Киселчево, но няма списък кой колко декара е имал.

Кооперацията имала две фабрики преди години, но едната от тях и административната й сграда изгорели през 1950 г. Предполага се, че там са изгорели документите за разпределението на площите между кооператорите, заради които сега не могат да си върнат горите, тъй като по закон това става поименно и по брой декари, а не в съсобственост.

Кооперацията водила дела за горите на всички инстанции, но ги загубила, защото за да се случи връщането, трябвала промяна в закона. „Проблемът е, че със закона горско-производителните кооперации не са конституирани правоприемници на съществуващите до национализацията, независимо, че в пет закона е вменено задължението откупените гори да се обработват кооперативно и притежанието им е било в идеална, а не в реални граници", се казва в декларацията.

През февруари 2011 г. кооперацията подала жалба срещу държавата в Страсбург за 9500 декара, за които успели да съберат документи. Бомбалов е искал досега промяна на закона от депутати от всички състави на Народното събрание, с която да се даде право на управителния орган на кооперацията да предяви иск за всичките си гори накуп, но това не успяло да влезе в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини