Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Наследници от 4 кметства заплашват с протести заради 34 000 дка гори

Наследници от 4 смолянски кметства не могат да си върнат 34 536 декара гори. Те пратиха декларация с ултиматум до правителството да се направи промяна в Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, с която да могат да предяват иск за възстановяването на собствеността на кооперативните си гори. Според тях, невръщането на горите им е дискриминация. Ако до месец това не стане, сме готови за блокираме пътища и да правим безсрочни протести, каза председателят на горската кооперация “Новак” в село Могилица Мехмедемин Бомбалов. Той е решил да покани на протести и всички засегнати като тях от закона, които не могат да си върнат горите. Над 10 години Бомбалов водеше съдебни битки.

Кооперацията била създадена през 1933 г. Населението си е купило горите съгласно законите, но не за всички има документи. След това горите са национализирани. Бомбалов има карта, протоколи и брой дялове в левова равностойност на членовете, доказващи че гори имат 280 член кооператори от 4 кметства – Могилица, Бориково, Буката и Киселчево, но няма списък кой колко декара е имал.

Кооперацията имала две фабрики преди години, но едната от тях и административната й сграда изгорели през 1950 г. Предполага се, че там са изгорели документите за разпределението на площите между кооператорите, заради които сега не могат да си върнат горите, тъй като по закон това става поименно и по брой декари, а не в съсобственост.

Кооперацията водила дела за горите на всички инстанции, но ги загубила, защото за да се случи връщането, трябвала промяна в закона. „Проблемът е, че със закона горско-производителните кооперации не са конституирани правоприемници на съществуващите до национализацията, независимо, че в пет закона е вменено задължението откупените гори да се обработват кооперативно и притежанието им е било в идеална, а не в реални граници”, се казва в декларацията.

През февруари 2011 г. кооперацията подала жалба срещу държавата в Страсбург за 9500 декара, за които успели да съберат документи. Бомбалов е искал досега промяна на закона от депутати от всички състави на Народното събрание, с която да се даде право на управителния орган на кооперацията да предяви иск за всичките си гори накуп, но това не успяло да влезе в парламента.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.