На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Наследници от 4 кметства заплашват с протести заради 34 000 дка гори

Наследници от 4 смолянски кметства не могат да си върнат 34 536 декара гори. Те пратиха декларация с ултиматум до правителството да се направи промяна в Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, с която да могат да предяват иск за възстановяването на собствеността на кооперативните си гори. Според тях, невръщането на горите им е дискриминация. Ако до месец това не стане, сме готови за блокираме пътища и да правим безсрочни протести, каза председателят на горската кооперация „Новак“ в село Могилица Мехмедемин Бомбалов. Той е решил да покани на протести и всички засегнати като тях от закона, които не могат да си върнат горите. Над 10 години Бомбалов водеше съдебни битки.

Кооперацията била създадена през 1933 г. Населението си е купило горите съгласно законите, но не за всички има документи. След това горите са национализирани. Бомбалов има карта, протоколи и брой дялове в левова равностойност на членовете, доказващи че гори имат 280 член кооператори от 4 кметства – Могилица, Бориково, Буката и Киселчево, но няма списък кой колко декара е имал.

Кооперацията имала две фабрики преди години, но едната от тях и административната й сграда изгорели през 1950 г. Предполага се, че там са изгорели документите за разпределението на площите между кооператорите, заради които сега не могат да си върнат горите, тъй като по закон това става поименно и по брой декари, а не в съсобственост.

Кооперацията водила дела за горите на всички инстанции, но ги загубила, защото за да се случи връщането, трябвала промяна в закона. „Проблемът е, че със закона горско-производителните кооперации не са конституирани правоприемници на съществуващите до национализацията, независимо, че в пет закона е вменено задължението откупените гори да се обработват кооперативно и притежанието им е било в идеална, а не в реални граници“, се казва в декларацията.

През февруари 2011 г. кооперацията подала жалба срещу държавата в Страсбург за 9500 декара, за които успели да съберат документи. Бомбалов е искал досега промяна на закона от депутати от всички състави на Народното събрание, с която да се даде право на управителния орган на кооперацията да предяви иск за всичките си гори накуп, но това не успяло да влезе в парламента.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.