Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Комисията за защита на потребителите започва масови проверки на скейтборди, тротинетки и ролери

Комисията за защита на потребителите започва масови проверки на скейтборди, тротинетки, ролери и други стоки, свързани с прекарването на свободното време на децата, съобщиха от комисията на своя сайт.

Проверките ще бъдат насочени преди всичко към безопасността на тези продукти и ще обхванат производители, вносители и дистрибутори.

Целта е превенция още в началото на лятната ваканция, през която децата прекарват по-голямата част от времето си навън.

При установяване на опасни стоки ще бъдат предприети необходимите мерки за изтеглянето им от търговската мрежа.

Инспекторите на КЗП ще следят дали предлаганите в търговската мрежа скейтборди, тротинетки и ролери отговарят на общите европейски изисквания и стандарти.
При скейтбордите (за деца над 20 кг) дъската трябва да бъде изработена от материали, които не допускат подхлъзване, да няма остри и стърчащи части, а външната й линия да е със заоблени ръбове с минимален радиус 10 мм.

Тротинетките (за лица от 35 до 100 кг) и ролковите кънки (за деца над 20 кг) задължително трябва да бъдат придружени с препоръки за подходящите повърхности за карането им, както и с инструкции да бъде проверено правилно ли е регулирана системата за управление и дали всички съединителни елементи са здрави и надеждно закрепени.

При проверките ще се акцентира върху това да има надпис, че се препоръчва използването на защитно облекло, което е особено важно, за да могат да се предпазят децата в случай на някакъв инцидент. Търговците ще трябва да представят пред контролния орган съответните документи, че е направена оценка за съответствие с изискванията за безопасност преди пускането на продуктите на пазара.

Експертите на КЗП дават полезни съвети към родителите при закупуване на подобни продукти. Преди всичко е необходимо да обърнат внимание на това дали има подборни инструкции за безопасна употреба, евентуални предупреждения и указания за сервиз и поддръжка. Важно е също да има информация за производителя или вносителя на изделието.

Наскоро председателят на КЗП Димитър Маргаритов оповести, че в началото на летния туристически сезон стартират проверки на безопасността на аквапаркове и атракциони. Инспекторите ще следят също категоризирани ли са хотелите и заведенията в морските курорти и отговарят ли предоставяните в тях услуги на дадената им категория.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.