Хотелиери извадиха пакети "Откриване на сезона"

С края на ранните записвания за почивка на българското море, родните хотелиери извадиха пакети "откриване на летния сезон", за да привлекат туристи още през този месец. По тази формула до 21 юни нощувка със закуска в тризвездна база на Южното Черноморие, например се предлага срещу 25 лв. на човек. Подобни са цените и в по-малките курортни селища край морето като Черноморец, Приморско, Обзор, Бяла и Шкорпиловци.

С големи отстъпки са и добре познатите вече оферти "ласт минит" /в последната минута/ на луксозните комплекси. В някои случаи те могат да са и 50% по-евтини от редовната цена на рецепция в хотела.

Ценовият диапазон в родните курорти като цяло е доста широк това ялто, така че има оферти за всеки джоб. "През последните 4-5 години хотелиерите работят на себестойност, за да не стоят празни обектите им. В криза сме, хората са бедни, но и ние няма накъде повече да сваляме от цените", обясни преди дни Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Както обикновено, и тази година ниските цени за почивка на море важат до 15-20 юни, след което нощувката започва да поскъпва с разгара на лятото. Така в петзвездни курорти като "Лайтхаус Голф и Спа Резорт" и "Ривиера" цените в момента тръгват от 51 - 59 лева за нощувка със закуска на човек на ден и могат да стигнат до 207 лв. за ден в края на юли и август.

За семействата с деца са подходящи и комбинираните пакети - планина и море, които се предлагат от някои туроператори и хотелиери. По тази схема 5 дни в Пампорово и 5 дни в Слънчев бряг до края на юни излиза по 284 лв. на човек. В цената влизат само нощувките и закуските, но ако семейството е с дете 13 г., за него няма да се плаща нищо.

На много места като в Созопол, например, има апартхотели или комплекси от къщички, в които се допускат и домашни любимци. Всеки, който отглежда у дома куче или коте, знае какъв проблем е намирането на място за почивка, на което семейството да се настани заедно с четириногите си любимци. А офертите не са много по-различни - 70 лв. на човек на нощ, с включени в цената чадър, шезлонг, паркинг, басейн и интернет.

На Златни пясъци пуснаха юнски промоции

Поредна порция промоции пуснаха от 1 юни част от ол инклузив хотелите в курортите край Варна. До 31 май масово те предлагаха отстъпки от 10 до 30% за ранни резервации за целия сезон. Сега някои хотели правят 20-30% намаление за ваканции до края на юни. Други предлагат за цялото лято 7 нощувки на цената на 5 или 14 срещу платени 10. Трети добавиха отстъпки от 10% за юлски ваканции.

За първи път тризвездни почивни бази на втора и трета линия масово предлагат в пакетната цена транспорт до плажа, а някои и чадър с 2 шезлонга на пясъка. Така юнското море с ядене и пиене на корем на Златните излиза между 26 и 55 лв. на ден на човек.

Друга невиждана досега екстра е паркингът, за който минали лета автотуристите плащаха от 10 до 20 лв. дневно. Сметката намалява и с безплатното настаняване на деца до 13-14 г. В някои хотели пускат гратис и две хлапета, стига да спят на допълнителни легла, в други без пари приемат едно, а за второ се плаща половин цена. По-евтини с 10-15 лв. спрямо миналата година са и офертите за луксозните спа обекти на брега. Юнските цени от 50-60 лв. за ол инклузив привличат като магнит румънците, които пълнят хотелите всеки уикенд.

На път през лятото

В сезона на летните отпуски много хора избират да пътуват зад граница с автобус, без да ползват услугите на туроператор. Когато разстоянието е над 250 км, пътниците имат права, които е добре да се знаят, напомнят от Комисията за защита на потребителите.

Най-често срещано неудобство е автобусът да не тръгне в навреме. Щом закъснението е повече от 2 часа превозвачът трябва да предложи на пътниците възстановяване на парите за билета или алтернативен транспорт. Ако все пак пътуването се осъществи, но със закъснение, пътникът има право на обезщетение - 50% от стойността на билета.

При закъснение с над 90 минути или отмяна на пътуване, пътниците имат право на храна и напитки, както и на настаняване в хотел. Това обезщетение отпада, ако превозвачът може да докаже, че отмяната или закъснението се дължат на тежки атмосферни условия или природни бедствия.

При загубен или повреден багаж собственикът също има право на обезщетение. При катастрофа обезщетението за увреден багаж е 1200 евро. В случай на нараняване или смърт, обезщетението е 220 000 евро за всеки пострадал пътуващ. При такива инциденти автобусната компания трябва да осигури транспорт, храна, напитки и настаняване в хотел за пътниците.

Своята рекламация трябва да предявите първо пред превозвача. Пазете всички документи, свързани с пътуването и доказващи претенциите ви, за да приложите копия към жалбата си. Ако автобусната фирма не ви удовлетвори, се обърнете към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или към Европейския потребителски център, ако превозвачът е регистриран в друга евродържава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини