Ген. Киров: Делото срещу мен е политическа поръчка в зародиш

"Политическа поръчка в зародиша си” – така бившият началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров определи делото за присвояването на близо 5 млн. лева. Пред Би Ти Ви той обяви, че сумата е по-малка и я е изразходил „целево” – за вербуване на информатори.

„Парите могат да бъдат проследени, но не винаги могат да бъдат начина, който е приет в публичните структури”, посочи Киров и подчерта, че разузнаването не може да съществува без секретност и конспирация. По думите му до делото въобще не би се стигнало, ако в закона бяха регламентирани оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане.

„Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност”, посочи ген. Киров, като подчерта, че лично е намирал информатори, до които само той има достъп.

Според него началниците на НРС, ДАНС и „Военна информация” трябва да имат пряко участие във вербуването на „източници, приятели на България”.

„Аз съм оперативен офицер 40 години в разузнаването, не мога, когато съм станал ръководител, да избягам от своята същност”, заяви генералът.

Той подчерта, че НРС по негово време е предоставяла на премиери, президенти и шефове на НС „равна по обем и съдържание информация”, като е работела в тясно сътрудничество с Министерство на външните работи.

Като уточни, че не е запознат в детайли с казуса с КТБ, ген. Кирчо Киров коментира, че ситуацията с банката е следена от „заинтересовани разузнавателни служби” и ако Цветан Василев наистина крие тайни за водещи лица в българските политика и бизнес, чуждите разведки може да се опитат да достигнат до тях и така да поставят ред лица в зависимост.

Според ген. Киров, „българската политика е правилна”, макар и не винаги достатъчно активна и това показва, че службите работят добре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини