Ромите от Гърмен не си събориха доброволно къщите, протестиращите чакат багерите

Изтече крайният срок, поставен от ДНСК на ромите от Гърмен да си съборят доброволно незаконните къщи, и в гетото не се случи нищо. “Нямаме намерение да си бутаме домовете, защото няма къде да живеем, няма и да плащаме глоби или пък да купуваме земя. Тук ни казват, че ако багерите ни ги бутнат, ще трябва да плащаме по 10 хиляди лева, е откъде у нас такива пари.” Това заявиха обитателите на гетото и не показаха никакво притеснение около случващото се.

В същото време от инициативния комитет на протестиращите казаха, че очакват законът да се приложи и в началото на следващата седмица да дойдат багери и да бутат 124-те незаконни къщи в гетото. Кметицата на общината Минка Капитанова признава, че е в патова ситуация.

“Държавата ако не ни помогне, ние няма как да се справим с казуса, казва кметицата на размирната община. Тя не може да осигури нов дом на ромите, тъй като в Гърмен няма жилищен фонд, което означава, че багерите пък няма как да бутат къщите. Тя поясни, че и търгът за продажба на земята в ромската махала е спрян, защото от общината имали притеснения, че някой друг ще изкупи земята накуп.

Така казусът “Гърмен” влезе в омагьосан кръг. А протестиращите не се отказват и всяка вечер правят мирни шествия до махалата и отброяват дните до края на новия ултиматум, който поставиха - 18 юли. Тогава жителите на общината ще отидат да протестират на жълтите павета и се заканват да вземат закона в свои ръце, като нахлуят в гетото и сами съборят ромските постройки.

В Гърмен засиленото полицейско присъствие остава, жандармерията е на пост на шосето между Гърмен и гетото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини