Полиция в гетата е мантра за наивници

Капсулирането на ромите е бомба със закъснител

Силна музика. Роми. Българи. Меле. Футболни агитки. Това са новините преди избори. А този предизборен сезон се отличава с особена честота на инцидентите. Прекалено много са партиите, жадни за грабеж, опакован в любов към българщината. Борбата е безмислостно жестока и за партиите в парламента, защото прекрояването на политическия пейзаж от ноември нататък е силно зависимо от резултатите на предстоящите местни избори.

Насилието между двете общности е всекидневие. Но сякаш само предизборните провокации стигат до медиите. Последния път, когато бях в Орландовци, една жена ми показа рамото си - беше простреляна с въздушна пушка. Ей така, влезли някакви хора с мотори между съборетините, които за някои хора са дом, и постреляли на посоки. Миналата седмица роми в Русе бяха пребити от хора с качулки в спор за беритба на гъби. Дни преди инцидента в “Орландовци” в кв. “Бенковски” в София също имаше бой, който завърши с пострадали в болница. Няма го това в бюлетина на МВР, няма го и в медиите.

От Реформаторския блок предложиха в гетата да влезе държавата. Извънредна пресконференция с нехарактерна бързина за подобни теми. Някои видяха в това скрита подкрепа за Патриотичния фронт и продължение на „решителната“ бутафорна борба с ДПС. Ако обвиняваш някого в протекторат на срастването между политика и икономика, не можеш да се бориш с него с етнически аргументи. Още по-смешна е тази борба, когато зад всичките ти действия прозира, че всъщност се бориш да наложиш същото - да правиш от политиката бизнес, защото не знаеш и не можеш да правиш нито едното, нито другото с почтени средства.

Постоянна полиция и здравни пунктове е мантра за наивници. Откакто се помним все се осигурява постоянно полицейско присъствие в малките населени места за борба с битовата престъпност и все гледаме пребити и ограбени баби и дядовци по телевизиите. Имаше идеи да се назначават роми полицаи, но явно не се намериха толкова надеждни роми или пък толкова шефове на полицейски управления, които да не са расисти. Затворите също са пълни основно с български роми и това не е довело да намаляване на престъпността в техните гета - те пак са си неграмотни, безработни, бездомни. Всеки, излизащ от затвора, незабавно става преподавател по престъпления на улицата. Постоянни здравни пунктове, насилствено създадени от държавата, е абсолютно неработещо. В гетата дори ромите, които учат медицина и стават лекари, медицински сестри и здравни работници, често не искат да се връщат. Изобщо идеята, че гетото трябва да продължи да се капсулира в мизерия и липса на връзка с цивилизацията, е залагане на поредната бомба със закъснител. Но това са разсъждения само при хипотеза, че има някой, на когото му се работи истински, за да реши проблемите.

Политици, дошли на власт с купени ромски гласове, никога няма да решат проблемите на ромите. Те няма да решат каквито и да е проблеми. Такива политици само дават шанс на сцената да продължават да се появяват още по-безскрупулни физиономии, за които злоупотребата с хора е оправдана част от играта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи