Откъде дойде голямата победа на Станишев

Сергей Станишев не просто спечели още един мандат начело на европейските социалисти. Преизбирането му е знак за нещо повече. То сочи неговия път на развитие оттук нататък. Този път води само нависоко - от днес българинът Сергей Станишев става член на най-тесния кръг от най-влиятелните лица на съвременна Европа и ще играе все по-важна роля в бъднините на нашия континент. Още същия ден след избирането му великолепният немски екип, който работеше за неговата кампания, му зададе въпроса: „Кажете ни какъв искате да станете? Кажете ни и ние ще го постигнем.“

Станишев е наистина галеник на съдбата и не го крие. Още съвсем млад той е лидер на най-голямата българска партия, става министър-председател, когато България е приета в Европейския съюз, оглавява Партията на европейските социалисти през 2011 г. Преизбирането му на този пост също изглеждаше безпроблемно. Мнозина и досега мислят, че това е станало именно по най-лекия начин.

Знаците на съдбата наистина го благоприятстваха. На влизане в конгресната зала в петък той намери на полянката отвън четирилистна детелина - на късмет. Още преди да се стигне до гласуването, неговият опонент - испанецът Енрике Барон Креспо, оттегли своята кандидатура. Но както стана и при опита на Георги Първанов да се кандидатира отново за председател на БСП, Креспо се оттегли, защото стана ясно, че разположението на силите не е в негова полза. Стана ясно някъде в петък следобед, часове преди гласуването. Знаеше се до този момент, че зад Креспо стои голямата и влиятелна група на Испанската социалистическа партия, групите на Франция, Белгия, част от италианците. Зад Сергей твърдо стояха Германия, Австрия, Великобритания, скандинавците, цяла Източна Европа. Ако някой разчита зад това деление проруско и антируско лоби, това е по-скоро нескопосан донос. (Както се разбра, зад кулисите против Сергей са действали и някои българи - и от левия, и от десния сектор.)

По всяко време на денонощието групата германски помощници, както и българският му екип, се срещат и преговарят с ръководители на делегациите или с отделни делегати. Сред почитателите на Сергей е и популярната водачка на жените от ПЕС. Интернет кампанията на Станишев печели хиляди привърженици от Италия, Румъния, Великобритания, Германия, България, Франция, Испания дори. Испанските социалисти също водят много активна кампания, подкрепени от французите. Те са притеснени от нарастващото влияние на ПОДЕМОС и търсят успех на европейско равнище преди парламентарните избори през декември.

По време на тази кампания Станишев научава три важни житейски урока: „човек никога не трябва да се предава - няма предрешена кампания“, „при шанс човек трябва да работи здраво“ и „сам не можеш да се справиш - нужен е силен екип“. Креспо излиза на трибуната и говори унило, без темперамента на неговата страна. Още преди да е прознесъл „оттеглям се“, става ясно, че е загубил битката.

Струва си да види човек Сергей Станишев на трибуната на този представителен европейски форум. Пък и не само на трибуната. Тук той е твърде различен от напрегнатия и язвителен Станишев от кулоарите на Народното събрание. Тук той е в свои води - усмихнат, ведър, добронамерен, авторитетен, компетентен. Шегува се, прегръща се - като домакин, а не като гост. И то в компанията на европейски лидери и държавни глави от най-висок калибър. Сред тях той е израсъл, той е дете на това семейство. Не бих се наел да твърдя, че в България не му е било мястото, но такова усещане за себе си имат мнозина от нас. Разбира се, самочувствието на Станишев се гради преди всичко на добре свършената работа през първия мандат - подкрепата за плана „Юнкер“, борбата с младежката безработица (6 милиарда евро бяха отделени за намиране работа на младежи до 35 години), прякото гласуване за най-високия пост в Брюксел.

В петък през нощта, след официалната вечеря с партийните лидери, Станишев отново има разговор с близките си помощници. За да се разбере значението на неговите помощници, трябвада се знае, че той е привлякъл като съветници в новия председателски екип хора като бившия канцлер Герхард Шрьодер, авторитетния лидер на групата на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода и цял колектив от неизвестни за широката публика изключителни експерти по политическия маркетинг. На сутринта в събота той вече е с ясни идеи на какво ще се посвети. Измислянето на индекс за демокрацията за всички страни в ЕС е една от шокиращите идеи. Нова класация ще има за Европа. Дано не бъдем пак на едно от последните места.

Равно заплащане за мъжете и жените в ЕС е една от каузите, за които Станишев ще се бори през новия си мандат. Според последните данни разликите в заплатите на жените и мъжете е около 15%. Другата кауза е въвеждането на детска гаранция, чрез която ЕС да може да отпуска пари за образование на бедни деца. Както стана с младежката гаранция.

Най-важната цел е ПЕС да спечели евровота през 2019 г., след което социалист да оглави Европейската комисия. Как ще се осъществи такава цел, доколко тя отговаря на тенденциите в Европа? Тук лидерът на ПЕС споделя нещо от кухнята на екипа си. За всяка страна от съюза ще бъде направена пълна картина на политическото и икономическото положение и въз основа на нея ще се разработи конкретен план за успех на социалистите за всяка страна поотделно. Включително и за България. Да, и за България.

Големите планове и идеи не допускат никакви дребнави въпроси за интриги и скандали в родината. Станишев смята, че се отварят добри хоризонти за членство на АБВ в ПЕС. Вярва в доброто представяне на БСП на местните избори. Стига да се спазват трите житейски урока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи