Иван Костов се издъни със сметките за нефта и „Лукойл”

Лаборант №1 в държавата - Иван Костов призна, че в неговата „Лаборатория управление на рискове“забъркват каши и не правят разлика между литър нефт и литър вода.

Преди 20 дни Командира гръмко оповести пред медиите анализ на лабораторията наречен „Основателни съмнения за ощетяване на бюджета на Република България с цената на суровия петрол“. В него се мъдрят големи таблици с грешни изчисления, а изводите от тях бяха, че рафинерията „Лукойл“ купувала нефт по-скъпо и завишавала производствените си разходи.

Оказа се, че истината е друга и изчисленията на Лаборанта са зле скалъпени лъжи. Сметките на екипа му се базират на барели вода, вместо на барели с нефт. Странно е. Всеки шестокласник знае, че нефтът и водата имат различна плътност и че не може да сравнява ябълки и круши.

„Приемаме, че сме допуснали техническа грешка в своя 107 доклад, като не сме отчели по-ниската плътност на суровия петрол сорт Урал. С това отпада ключово основание на нашия анализ“, се казва в тихото признание за лъжата, която са изфабрикували в лабораторията на Костов с любезното съдействие на „Агенция Митници“.

Становището на Лаборанта е качено на 15 юни в сайта на „Лаборатория управление на рискове“, но този път няма биене на барабани и той случайно или не е пропуснал да осведоми медиите за тази своя „грешка“. Освен, че явно иска да я прикрие, Костов отказва и да се извини за зле изфабрикуваното си „разкритие“.
„С доклада си не сме набедили Рафинерията и затова не считаме, че дължим извинение. Научната (и гражданската) свобода е да се търси, да се намира и да се греши. Нечии съмнения не могат да причинят щети нито в науката, нито в демократично гражданско общество“, пише още в становището.

И след като според Костов да изказваш публично съмнения е съвсем нормално и невинно, надяваме се Лаборанта да не се засегне, ако и ние изразим съмнение, дали не са му платили скъпо за да изфабрикува този „анализ“. Все пак в сайта на неговата „Лаборатория управление на рискове“е ясно написано, че една от мисиите й е да съставя „Планове за реализиране на определени интереси посредством публичните институции с достъпните законови средства“.

Пропуснал е само да добави „личните ми” към „интереси”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи