Една година след трагедията в Аспарухово: Курбан, концерт и страх

С литийно шествие, молитва, курбан и концерт жителите на кв. „Аспарухово“ във Варна ще отбележат днес една година от унищожителния потоп, който срина квартала и взе 13 жертви.

Тържествата са част от провеждащия се от 49 години празник "Аспарухово пее и танцува", като сега ще са посветени на хилядите доброволци, помогнали в разчистването на квартала. Така организаторите контрираха вълната от недоволство в социалните мрежи, че стягат веселби на годишнината от трагедията.

"Ще ходим на концерт на Силвия Кацарова, харесваме я. Дано само не пее "Топъл дъжд, чакан дъжд", че като видим облак, още бягаме като пилци", коментираха жители на улицата с най-много жертви - "Горна Студена". Тя се намира в сърцето на циганската махала, но хората упорито твърдят, че не са роми, а мюсюлмани.

Повечето къщи по улицата са прясно ремонтирани, но край дерето, откъдето преди година връхлетя вълната убиец, домовете още са в руини. Собствениците им се страхуват да се върнат, тъй като дерето е на метър от входовете им. То е почистено, но не е бетонирано, а над него застрашително виси обрасъл в буйна зеленина скат.

"От кметството казват, че не е опасен, ама си е живо свлачище. Падне ли, ще има много повече жертви", твърди Иван Христов. Заради риска и защото хилядата лева помощи от БЧК, общината и социалните не стигнали доникъде, той не ремонтира дома си на ул. "Горна Студена" 66. Живее на квартира срещу 120 лв. Част от съседите му още спят в общинските фургони.

"Четири байпаса ми направиха след пороя, от страх се поболях. Сега давам 70 лв. месечно за лекарства и само се моля да не вали", нарежда Еленка Янева, докато води внучето си към местната бакалия.

Пред нея умислен стои Кемал Хюсеин. Той търси 2300 лв. за операция на дъщеря си Аче. Калната река стоварила стена върху крака й и го смазала. 43-годишната жена лежала месеци по болници, оперирали я безуспешно няколко пъти. Ортопед от Трявна дал надежда, че ще спаси крака от ампутация, но за консумативите касата не плаща, а Кемал няма парите.

РАЗСЛЕДВАНЕТО СЕ УДАВИ В ЕКСПЕРТИЗИ

Една година и 6 млн. лева по-късно положението с инфраструктурата в "Аспарухово" е повече от приемливо. Веднага след трагедията на 19 юни 2014 г. общината обяви бедствено положение, което й позволи да извърши много дейности в кратки срокове. Разбира се, с помощта на хилядите доброволци.

Всички дерета бяха почистени, а повече от 50 опасни постройки бяха премахнати. 39 улици в пострадалия район бяха изцяло преасфалтирани, а Аспаруховият парк, където се стичаха водата и тинята от пороя, беше напълно възстановен.

Въпреки, че наводнението се случи заради нарушената проводимост на деретата на улиците "Моряшка" и "Горна Студена", живеещите в района продължават да хвърлят отпадъци в отводнителните съоръжения.

Почти всяка седмица общината праща комуналните фирми да ги почистват, за да не се повтори трагедията. Това ще продължава, докато от европейския фонд "Солидарност" не дойдат одобрените 10 млн. лв., с които двете дерета ще бъдат изцяло реконструирани.

Най-големият проблем остава свлачището на ул. "Розова долина", което създаваше проблеми и преди пороя. То беше изследвано от геодезисти, които оцениха, че укрепването му ще струва 1 млн. лв. Парите ще се търсят от републиканския бюджет.

Фургонното селище, в което никой от пострадалите първоначално не искаше да се настани, вече е пълно. В 30-те фургона живеят над 90 души. Останалите, чиито къщи бяха разрушени, са на свободен наем или при роднини.

По сметката на Българския дарителски форум бяха внесени около 500 000 лв., с които организацията обеща да построи къщи за пострадалите, но до момента това не е направено. Общината отреди 3 парцела на неправителствената организация, но има проблем с избора на строителна фирма.

Докато битът на хората е що-годе уреден, въпросите за отговорността и причините за трагедията още нямат отговор. Окръжната прокуратура не е приключила досъдебното производство, а по всичко личи, че няма да успее да го направи до крайния срок - края на юли тази година.

Според говорителя на обвинението Радослав Лазаров в момента се извършват серия сложни експертизи, които трябва да покажат кой е отговорен. "Помагаме на вещите лица всячески, но материята е сложна", твърди Лазаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини