Министър Лиляна Павлова даде старт на националната програма за саниране от Благоевград

"Благоевград ще бъде емблема на цялата кампания по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тук кметът бе най-ентусиазиран и реализира най-много договори за саниране, а хората се оказаха най-смели, въпреки антикампанията, която се водеше срещу програмата. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която, заедно с градоначалникът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, дадоха старт на строително монтажните работи по санирането на първия блок в България.

Това е панелен блок № 36, който трябва да бъде завършен за 60 дни. Той ще се прави от хасковска фирма, която спечели обекта на търг.

Благоевград успя да направи договори за саниране на 103 блока, което е над 78% от жилищния фонд на града или общо 7140 апартамента, каза кметът Камбитов.

Благоевград ще усвои 60 млн.лева по програмата за саниране. Министър Павлова изрази надежда, че догодина по програмата ще може да се усвоят 2 млрд.лева. Тя връчи и първите подписани договори за саниране на домоуправителите на блокове в Благоевград. На старта на блока жители се събраха около министърката. " Госпожо министър нали и терасите ще ни оправите, благодарим ви за всичко, ние не вярвахме до последно, че това е възможно, чуруликаха жените около Павлова, а накрая и направиха и комплимент - "Много сте хубава на живо".

Тук министърката добави и добрата новина за Благоевград, че е сключила договор за 44 млн. лева с кмета на града за финансиране на различни проекти по програмата за развитието на градската среда.

Министър Василева уточни, че санирането ще доведе до 50% намаление на вредните емисии.

По програма двете министърки посетиха и пречиствателната станция за отпадни води край Благоевград, за да видят как са реализираните средствата за допълнително изградени съоръжения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини