Политолог: Ципрас може да подаде оставка след 5 юли

Твърде вероятно е премиерът на Гърция Алексис Ципрас да подаде оставка веднага след референдума на 5 юли. Това каза пред Фокус политологът доц. Анна Кръстева.

Според нея настроенията вътре в самата Гърция са се променили значително, тъй като предизборните обещанията на „Сириза” не могат да бъдат облечени в управленска програма. „Европейското „да” набира сила. Последните изследвания на общественото мнение показват, че 60% от гърците подкрепят Европа и не искат да напуснат Еврозоната. Има твърде голяма вероятност точно такава да бъде изразената позиция. Друго много важно е позицията на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Тя казва: „Когато има различни мнения, никоя страна не може да спечели 100%. Трябва да се търси консенсус, трябва разбиране на гледната точка на другия“. Желанието за тотално налагане на гледната точка на Ципрас, на Варуфакис, на това радикално правителство върху правилата на Европа не може да се приеме“, коментира още доц. Кръстева. Според нея в деня, в който Ципрас е дошъл на власт, твърде голямо е било предизвикателството на тази радикална левица пред европейската десница. „В Европа ще си отдъхнат много, ако Ципрас слезе от власт. Това не би било изненада за Европа. Ципрас дойде на основата на един призив, който се хареса на много хора, за достойнството на Гърция и за гордостта на един народ, който не може да бъде поставен на колене, но се оказа, че гърците днес са много повече поставени на колене, отколкото преди Циптрас да дойде на власт“, каза още политологът. Според нея 5 юли ще бъде „Денят на истината“ за Гърция. Много вероятно в гърците ще изберат да останат верни на европейския си избор и заедно с Европа да се търсят решения, допълни доц. Анна Кръстева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини