Депутатите одобриха пенсионната реформа на първо четене

Депутатите одобриха на първо четене промените в Кодекса за социална осигуряване, внесени от Министерски съвет, съобщи „Фокус”. 115 народни представители бяха „за”, 35 „против”, а 19 се въздържаха.

Освен предвиденото плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 година за трета категория труд, стажът за пенсия също ще се покачва с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. Пенсионната промяна засяга възрастта за пенсиониране и на служителите от сектор „Сигурност” за пенсиониране при навършване на 52 години и 10 месеца, също мина на първо четене.

С така приетите промени от 1 януари 2019 г. индивидуалният коефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. От 1 януари 2017 г. започва постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите (както за новоотпуснатите, така и за вече отпуснатите пенсии) с размер, който е минимум размерът на швейцарското правило до достигане на 1,5 на сто. Има и промени за запазване и усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел, като се доизграждат и разширяват направените от 1 януари 2015 г. промени, които предвиждат възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване (ДОО). Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониране на категорийните работници, като се създава възможност те да изберат дали да се осигуряват само във фондовете на ДОО или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.

Искането на БСП да бъде преустановено нарастването на възрастта и осигурителния стаж при пенсиониране на нивото на достигнатите през 2015 година нива, беше отхвърлено в пленарна зала. Предложението на левицата максималният размер на осигурителния доход да се фиксира на десет минимални работни заплати, а не да се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, също не срещна одобрение.

Предложението на Патриотичният фронт за промяна в модела за пенсиониране на моряците, също не мина.

Подкрепа не срещнаха и законопроектите, внесени от „Атака”, целящи отпадане на увеличението за възрастта за пенсиониране, минималните пенсии да са в размер на 500 лева и те да се актуализира ежегодно с индекса на малката потребителска кошница инфлация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини