Протестиращи жители на 3 села блокираха пътя Асеновград-Смолян

150 жители на Лясково, Яврово и Добралък блокираха с жива верига републиканското шосе Асеновград-Смолян при разклона за Асеновата крепост в знак на протест срещу бездействието на държавата, след като свлачище отнесе пътя към селата им и ги откъсна от света.

Със заповед от 23 май кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов забрани движението през опасния участък, през който се пропускат само линейки и пожарни. От полицията препоръчаха обходни маршрути, но по тях до Лясково, Яврово и Добралък може да се стигне само с високопроходими 4х4 джипове и коли.

Поради липса на разрешение за затваряне на пътя живата верига спря движението от Асеновград за Смолян само за 10-ина минути, но митингът продължи час.

Протестиращите развяха национални трибагреници и разпънаха транспаранти с надписи "Защо се родихме българи?", "4 месеца 3 села откъснати от света", "Дайте път на българското село, г-жо Павлова! За Вас селски път, за нас - магистрала".

Местни бизнесмени и собственици на малки хотелчета и къщи за отдих и туризъм от трите села пожелаха да вземат пътя под наем и да го отремонтират със собствени средства, след като държавата вече трети месец не отпуска поисканите от община Асеновград 2,1 млн.лв. за укрепване на четирите свлачища в участък от 7300 метра, които отнесли половината платно в дерето.

Преди седмица на оглед дошъл представител на междуведомствената комисия по бедствия към МС и обещал 1 млн. лв. за укрепителни дейности, но парите още ги няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини