Нова мода: Младежи и старци трошат еврокрасоти

Всеки ден в някой град се открива нова придобивка - парк, детска площадка, фитнес на открито, фонтан... Радост голяма, но за кратко. Често обектите, построени с милиони европейски пари, осъмват потрошени и опоскани. Кметовете, които много държат да пуснат придобивките в експлоатация преди изборите, се видяха в чудо. И започна масово слагане на камери, които да пазят европейското имущество. Кадрите показаха тъжна картинка - вандализмът е станал мода, а хулиганите са от 10- до 70-годишни. Едните трошат от скука, другите от мъка. Трети просто си крадат - от дъски до теменужки. А загубите ги плащат всички, защото общините са принудени да възстановят потрошеното и отмъкнатото, за да не връщат парите от ЕС.

ТЪРГОВИЩЕ
Машина потроши еврофонтан

Чисто новите сухи фонтани, направени като част от европейския проект за новия център на Търговище, пострадаха при инцидент с пропадане на почистваща машина в тях. Двутонната мотометачка потроши носещи елементи през пролетта и предизвика скандал между общината и фирма БКС, чиято е машината. Проблемът, който се оказа, че е фатален за съоръжението, беше отстранен за сметка на фирмата.

Централният площад и прилежащата му територия от близо 26 дка бяха обновени миналата година по проект на стойност 3,5 млн. лв. Вече има счупени пейки и повредена стъклена карта, която е до символичните порти на града. Вандалите са били подпийнали скучаещи младежи, които са предадени на полицията.

За опазването на новия център общината монтира 18 камери за денонощно наблюдение. "Хванахме и първия нарушител, който скубе цветя от пространството пред общината. Сега обмисляме дали да пуснем младата и красива дама в социалните мрежи за порицание, или да я повикаме да плати щетата", в полушеговит тон казаха служители на общината. Тези дни ще бъдат сложени табели, които да предупреждават гражданите, че цялата територия е под денонощен контрол. Картината се следи от дежурните в общината и полицията. От кметството са убедени, че наблюдението ще ограничи вандалските актове.

КЮСТЕНДИЛ
О.р. полковник 10 пъти кове мост

Поне десет пъти от есента на миналата година дървеното дъговидно мостче по пътя към жп гарата в Кюстендил е разрушавано от вандали, оплака се о.р. полк. Георги Николов. Най-вероятно тийнейджъри след дискотека или почерпени бабаити от кръчмите наблизо постоянно изливат яда си върху конструкцията.

"Не мога да гледам откованите дъски и греди. Вземам теслата и пирони и почвам да възстановявам мостчето. Вече държа инструментите си под един от камъните, за да са ми под ръка и да не ходя всеки път до вкъщи", казва бившият служител на спецчастите. Той недоумява защо от общинската охрана, където на щат са над 100 души, не дебнат за трошачите.

Наскоро завърши префасонирането на парк "Езерата" с пари по Програмата за трансгранично сътрудничество. От общината обявиха, че комплексът вече ще се охранява с видеокамери. Ако това стресне вандалите, о.р. полк. Николов ще си прибере инструментите, с които кове мостчето, надява се той.

ШУМЕН
Новите площадки - магнит за хулигани

Кварталите в Шумен се сдобиват с нови детски площадки и игрища по европроект за 5,2 млн. лв., но на много места строителите и доставчиците на съоръженията са принудени да ги ремонтират още преди официално да е срязана лентата. Това роди дежурен призив: "Нека да пазим направеното", който кметът Красимир Костов произнася при всяко откриване.

Още през март бдителни пенсионерки от кв. Тракия се ожалиха на кмета, че деца, които идват да играят на новата площадка, я рушат и ритат с крака дървената ограда. Костов обеща камери, каквито по проекта не са предвидени. Наскоро незнайни вандали потрошили баскетболен кош и увредили удароустойчивата настилка на игрището в същия квартал. Новият парк пред читалище "Тодор Петков" преди две седмици също е с увредени кошчета.

Спасението според общината е в камерите - с цели 12 е опасана градската градина на Шумен. За лош късмет през август миналата година мълния порази техниката и я извади от строя за ден. Точно тогава някой посегна на цигулковия лък от паметника на Тодор Колев.

МОНТАНА И РУСЕ
И пенсионери вилнеят нощем

В Монтана отдавна са се видели в чудо от изстъпленията на хулигани, които по тъмни доби трошат пейки, лампи и кошчета из града. Най-често вандалските акции стават в почивните дни след купони и дискотеки, а разрушителите са предимно младежи, прекалили с алкохола или други субстанции, обясняват общинарите.

Случва се обаче да вилнеят и хора на доста по-зряла възраст. Преди време работниците в един от парковете всяка сутрин намирали на обекта си потрошени плочки. Сложили охрана и посред нощ заловили възрастен мъж, който пристигнал с огромен чук и започнал да троши новите бордюри. На въпроса защо го прави,вандалът навъзмутимо отговорил: "Не ми харесват!".

Заловените разрушители обаче не са много. Не може на всяка алея и улица да има полицай или камера, казват общинарите. През 2013 г. са спипани и глобени 4-ма вандали. Миналата и тази година обаче няма нито един. А съсипията не спира.

Напоследък крадци развиват болтовете на дъските на новите пейки. А самите дъски са широки, здрави и удобни - стават и за пейки, и за огради. Само през последните три месеца са задигнати или счупени над 130 дъски. Всяка от тях струва 12 лева. За да поправя потрошеното, всяка година общината отделя около 8000 лева.

Вандали безчинстват и в обновения център на Русе. Хулиган потроши с бухалка посред бял ден чешма, но беше засечен от видеокамера и изпратен на съд. Наскоро подновени пейки също вече са изпочупени от бабаити.

Недобросъвестни русенци съсипват и реконструираната ул. "Александровска" още преди да е официално открита. За седмица монтираните видеокамери са засекли как жена скубе новозасадените декоративни храсти, за да украси с тях двора си. Друга пенсионерка пък нашари със спрей стъклена фигура на цигуларче.

БЛАГОЕВГРАД
300 000 лв. са щетите от бесни младежи

В последните години в Благоевград няма детска площадка, улица или парк, които да не са нападнати от вандали. Всичко ново, което общината открива или ремонтира, до три дни става обект на атака.

Така бяха потрошени нови фитнес уреди на открито, детски площадки, пейки, счупени бяха лампиони на осветлението по алеи, дори беше изтръгнат цял ел. стълб. И майската украса на града - инсталация от чадъри, не беше пожалена.

Напоследък модата се прехвърля и в по-малките градове. Наскоро в Сандански младежи вилняха на пазара, деца пък трошиха в нов парк в Гоце Делчев. Щетите са огромни. Трудно се ловят нощните погромаджии, но от малкото разкрити случаи става ясен профилът им - от 13- до 19-годишен, гневен, раздразнен, че не му върви в училище или любовта. Опиянен или надрусан, демонстриращ сила и мощ пред новата си мацка. Или просто се чупи от скука, както беше признал един от заловените.

За последно в Благоевград бяха разкрити студенти чужденци, които са трошили инсталацията от чадъри. Преди това пък деца на 13 и 16 години се оказаха вандалите, изпочупили над 10 надгробни плочи. По закон родителите поемат разходите на буйните си отрочета. Само през миналата година общината в Благоевград е платила над 300 хиляди лева, за да възстанови щетите от вандалите в града.

СЛИВЕН
Крадци нападнаха цветя, платени от ЕС

360 храсти и декоративни дръвчета и 130 цветя бяха откраднати от новите градинки в Сливен, с които общината разкраси пешеходната зона в центъра. Вандалските посегателства бяха извършени в началото на пролетта за около трийсетина дни. Бяха отмъкнати скъпи дръвчета дори от градинки пред банки, където има видеокамери.

Нарочно беше излята боя в един от ремонтираните фонтани. Сливенци настръхнаха. Още повече че според живеещи по ларгото кражбите не бяха дело на бедняци. От общината заявиха, че слагат видеокамери и засилват контрола. Акцията бе подкрепена от хората и Сливен си отдъхна, масовото унищожение на зеленината спря.

Вандалщината бе особено възмутителна, тъй като подобно мащабно обновяване на растителността не е имало от много години. Щетите, причинени от посегателствата през пролетта, възлизаха на 7200 лева. Всяко откраднато коренче трябваше да бъде възстановено с пари от бюджета на Сливен, тъй като такива са условията на европроекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини