Обмислят година гратис за пенсионната възраст в МВР

Парламентът прие на първо четене социалната реформа „Калфин” с промените в Кодекса за социално осигуряване. За правителствения проект гласуваха 117 депутати от ГЕРБ, РБ, АБВ, част от БДЦ и няколко депутати от ДПС. Патриотите, които са част от управляващото мнозинство, се въздържаха, а БСП и националистите бяха против. Проектът предвижда плавно увеличение на осигуровките и на възрастта за пенсиониране до достигане на 65 г. за мъжете и жените до 2037 г. и промяна във формулата за изчисляване на пенсията, така че дългосрочно тя да нарасне с около 40%. Въвежда се и пенсионна възраст за работещите в сектор „Сигурност”, което бе сред причините за протестите на полицаите.

Обмисля се между първо и второ четене на проекта управляващите да предложат година гратисен период за въвеждане на възраст за полицаите и тя да влезе в сила от 2017 г., научи „Труд”. Решение все още обаче няма. Искането на синдикатите в МВР е отсрочката да е три години. Оттам казаха, че и друг вариант би ги удовлетворил частично.

Вицепремиерът Ивайло Калфин лично защити реформата и каза, че икономията от около 1 млрд. лв. от промените може да се пренасочи към най-ниските пенсии.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви, че проектът е "недостатъчно смел, но достатъчно умен, за да се гарантира, че и тези, които гласуват против, няма да го променят в следващия парламент". На второ четене от РБ ще поискат промени в уредбата за прехвърлянето на парите за втора пенсия от универсалните фондове към държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини