10 години от най-дългата нощ в Давидово

Днес се навършват 10 години от най-дългата нощ в търговищкото с. Давидово. Триметрова вълна заля селото, след като се изсипа дъжд с чудовищните 190 литра на кв. м. 3000 души бяха евакуирани и бедствието по чудо се размина без жертви.

"В тази критична ситуация хората са се справили с малко пари, но много кураж, солидарност и себеотдайност", невярващи пред размера на разрухата коментираха тогава евронаблюдателите, пристигнали за оглед.

Трагедията на пометеното село роди и първата медийна кампания за помощ за пострадалите. Вестниците с марката "Труд" подеха инициативата "Ще градим къща. Даже две!". На апела ни се отзоваха стотици фирми и граждани. Други дойдоха да строят двете къщи. Едната беше за семейството на Милчо и Дима Християнови и трите им деца, а другата за София Аврамова.

Християнови получиха нов дом от 60 кв. м, а възрастната им съседка - кокетна къщичка от 46 кв. м. Варненски бизнесмени се присъединиха към идеята и построиха още 2 къщи в селото.

"Ако не бяхте вие, никога нямаше да преживея бедата. На стари години с една пенсия какъв дом щях да правя? Сега си лягам спокойно, всичко си имам", със светнали очи споделя днес баба София и ни кани в къщата си. Спретната и подредена е като двора й. Вътре още блестят дарените преди 10 години уреди: печка, хладилник, пералня, телевизор.

Очите на Милчо Християнов също светват от радост, когато вижда репортера на „Труд“ пред дома си. "Добре дошли! Вие ни направихте най-голямото добро", казва той. Разказва, че прекарал инсулт, но се възстановява. Жена му е на полето, бере малини. Изучили децата, които вече работят и редят живота си.

Днес Търговище разчита на първата в страната система за ранно предупреждение за наводнения, похвали се кметът Красимир Мирев, който с ужас си спомня 4 юли 2005 г.

Кметът на Търговище д-р Красимир Мирев:

През последните 10 години сме изправени пред нова климатична реалност. Опитът ни показва, че до 160 литра за денонощие можем да се справим. Всеки отгоре изисква светкавични действия, като в онази нощ. Тогава за час и половина евакуирахме над 500 човека само от ромската махала в Търговище преди да дойде голямата вълна и да удари къщите.

Изведохме застрашени от няколко села. Същото правеха колегите в съседните общини. Тогава преди пороите бяха пожарищата. 

Сега Търговище разчита на първата в страната система за ранно предупреждение за наводнения. Тя беше изградена през 2008 г. като подарък от френското правителство след посещението на евронабюдателите. Техни експерти направиха анализ на застрашените зони, преглед на количествата дъжд и опасните обекти.

Системата работи чрез четири автоматични станции за измерване на валежите в 2 високи точки и количествата, които влизат в реките Врана и Сива. При повишаване системата почва да подава данни на половин час в контролния център в общината и задейства автоматично нивата за опасност. Така поне час и половина преди идването на водата вече свети предупреждение. На екрана веднага излизат възможните точки на заливане и алгоритъм за действие.

Заедно с тях  - имена, адреси и телефони на хората, които отговарят за районите и фирмите в промишлената зона. Всяко населено място има план за действие. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини