На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Двама служители на ЧЕЗ обвинени в немарливост, причинила смъртта на 11-годишно момче

Двама елмонтьори-служители на ЧЕЗ, са обвинени, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения са причинили смъртта на 11-годишно дете.

На 19 май 2013г. 11-годишният Ангел играел в училищния двор на Основно училище “Никола Вапцаров” в с. Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор детето се е опряло до оградата, при което мощен електрически удар причинил смъртта му.

В оградата на училищния двор бил опрял скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Кабелът е бил скъсан поради остаряла, а на места и липсваща изолация.

Към наказателна отговорност са привлечени Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, двамата елмонтьори в “ЧЕЗ Разпределение България” – за това че при условията на независимо съпричиняване, поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост са причинили смъртта на 11- годишнота дете – престъпление по чл. 123 ал.1 от НК

На 07.03.2013 г. двамата обвиняеми са извършили периодичен обход – оглед на ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 – с. Копривлен. Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище “Никола Вапцаров” – с. Копривлен са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Въпреки това не само че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето, е установила прокуратурата при разследването.

На 22.04.2013г. по повод аварийни повикване за нередности в ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение на Трафопост 5 – село Копривлен, двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочещо на повишена опасност за здравето и живота.

Прокуратурата съобщи, че продължава събирането на доказателства по тежкия случай.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.