Калфин: Промените в пенсионната система гарантират увеличаване на пенсиите, освобождава се ресурс от 1 млрд. лева

С промените в пенсионната система се постигат два ефекта. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНР. „Гарантира се увеличаване на новите пенсии в бъдеще с всяка следваща година и на второ място се освобождава един значителен ресурс от около 1 млрд. лева, който би могъл да бъде използван за подпомагане и повишаване на по-ниските пенсии”, заяви Калфин.

„Не трябва да забравяме, че когато говорим за пенсионната система, че тя е за всички нас, дългосрочна е. Говорим за това НОИ и този солидарен стълб да бъде достатъчно стабилен, така че да може да плаща адекватни пенсии на хората, а не да получава средства според възможностите на бюджета и да поддържа ниски пенсии”, подчерта вицепремиерът. Той обясни, че е имало много различни становища по време на дискусиите. „Мисля, че всички са на едно мнение, че сегашната система в сегашния й вид е пагубна за пенсионното осигуряване в страната”, отбеляза Калфин.

„Доволен съм от гласуването и обсъждането на пенсионната реформа на първо четене. Не съм доволен, че като че ли с някои от групите не се получи дебат. Постарах се още преди обсъждането в парламента да дам максимално информация по всички въпроси. Тези, които не подкрепиха промените в зала, не поискаха и подобна среща”, уточни вицепремиерът.

Според него е очевидно, че тук не става въпрос за дискусия, а за предварително определени нагласи. „Рядко се случва за работодатели и синдикати да стигнат до едно мнение, още повече, че това стана публично. След много дискусии постепенно стигнахме до един вариант, който бе подкрепен от всички. В парламента също имаше добра дискусия. Резултатът е добър”, каза още Ивайло Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини