Дянков: Значима фигура извън правителството наложи Искров за шеф на БНБ

Значима фигура извън правителството се застъпила през 2009 година за Иван Искров и така парламентът избра него в последния момент. Това разкри пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него Искров не трябвало да получи втори мандат като гуверньор на БНБ.

„Нашата кандидатура бе тази на Калин Христов, но нещата се обърнаха на финалната права. Имаше натиск Искров да остане и изведнъж се оказа, че всички парламентарно представени партии са доволни от работата му”, призна още Дянков.

Той обаче не пожела да разкрие кой е политикът извън правителството, който е обърнал гласуването. Подмяната станала, когато Дянков не е бил в България, а е участвал на среща на финансовите министри по започващите още по това време проблеми на Гърция.

„Не е вярно, че Европейската централна банка е искала Искров да остане. Натискът за него бе извън Европа“, добави Дянков без да уточни точно какво има предвид, но посъветва. – „Вижте кои бяха активните хора в парламента по това време“.

Според бившия финансов министър още през 2009 година в дейността на централната банка е имало сериозни пропуски, но те са били пренебрегвани.

„Знаеше се и че не само КТБ, но и други банки определяха лихви по непазарни критерии и от Министерството на финансите поискахме прозрачен начин за определянето им както по кредитите, така и по депозитите, но Иван Искров бе категорично против“, обясни Дянков. Според бившия министър за КТБ е виновен именно гуверньорът. Калин Христов е щял да се справи далеч по-добре с проблемите, но не е получил този шанс.

Според Дянков сближаване на позициите на Гърция и кредиторите няма. И двете страни са прави, но гърците са най-виновни, каза ексфинансист №1. Дянков прогнозира, че след референдума, Алексис Ципрас може да обяви и извънредни избори, за да спечели време. Гръцкият премиер вече е наясно, че тези, които гласуваха с „не“ на референдума, на един евентуален вот ще подкрепят кабинета му.

Дянков разкри, че се е срещал с финансовия министър Янис Варуфакис и той му показал договорите с Международния валутен фонд за последните пет години. Вижда се, че въпреки наложените мерки подобрение няма. Дългът е твърде голям“, обясни Дянков. Варуфакис му обяснил, че при това положение споразуменията няма как да бъдат изпълнявани. Дянков обаче бе категоричен, че южната съседка няма да напусне еврозоната и Европейския съюз, защото никой от двете страни няма желание и интерес за това. Според него опрощаването на част от гръцкия дълг е неминуемо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини