Обявиха за мъртъв мъж на 137 години

Районният съд в Лом обяви за починал мъж, роден по време на Освобождението през 1878 г. Близо век и половина досега човекът по документи се водел жив и имал права като всички граждани на България.

Куриозното дълголетие изплувало наяве, когато през миналата 2014 г. наследниците на фамилия от монтанското село Якимово се заели да уредят стари имотни проблеми. Справка на хората в местната управа обаче разкрила, че предшественикът им Димитър Иванов, по прякор Близнашки, все още е жив.

Бързо изчисление показало, че мъжът, роден през 1878 година, вече трябвало да е навършил 137 години. Роднините подали искане до съда да обяви прадядо им за починал, а справка във военните архиви открила, че последни данни за Димитър Близнашки има от 14 септември 1916 г., когато най-вероятно по време на Първата световна война мъжът е загинал в боевете при Чеган. Смъртен акт на войника тогава обаче не бил издаден и той продължил да фигурира в регистрите на населението.

Ако решението на Ломския съд не бъде обжалвано, след две седмици 137 годишният войник ще бъде заличен от списъка на живите българи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.