Нови експертизи доказват законно ли е Общото събрание за ректор на Стопанската академия в Свищов

Административният съд във Велико Търново разпореди нови експертизи, чрез които да се установи законно ли е Общото събрание, което е избрало проф. Теодора Димитрова за ректор на Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов.

Магистратите постановиха да бъдат изискани всички договори на преподавателите, които са участвали в събранието, както и допълнителните трудови споразумения към тях. Поредния съдебно-счетоводен анализ трябва да каже имали ли са право 13 от общо 118 преподаватели да бъдат членове на избирателния орган.

Делото бе заведено по жалба на колектива от преподавалите Георги Иванов, Тодор Кръстевич, Иван Марчевски и проф. Иван Върбанов, който в момента е служебен ректор на свищовския ВУЗ. Те оспориха заповед на бившия ректор проф. Величко Адамов за конституиране на Общо събрание, което да проведе ректорските избори на 28 май. Самият проф. Адамов е член на събранието, заедно с проф. Теодора Димитрова и по това дело се падаха ответници.

Според опонентите на проф.Адамов Общото събрание е било нелегитимно, тъй като част от хабилитираните и нехабилитирани преподаватели не са имали законовото право да участват в състава на Общото събрание.

По делото във вторник бе приета една експертиза, изготвена от шефа на Бюрото по труда във Велико Търново Обрешко Нечев. Съдът обаче реши, че тя е непълна, има неясноти и дава правни квалификации. Затова съдът разпореди данните от нея да бъдат приобщени към доказателствения материал, но да бъде изготвена втора експертиза.

Ще бъде допуснат разпит и на шестима свидетели, като всяка от спорещите страни доведе по трима души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини