Седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Ослепял работник осъди цех на 200 000 лв. обезщетение

Ослепял при трудова злополука работник осъди на 200 000 лв. обезщетение работодателя си в дърводелски цех. Отхвръкнало парче дърво буквално пронизало главата на 51-годишния мъж от доспатското село Любча.

Реджеп Чанчев бил общ работник в дърводелски цех в промишлената зона на Доспат. Два дни след като е назначен, на 10 октомври 2013 г., поемал кофражни дъски, които излизали на конвейер от банциг и ги нареждал на палети, когато от циркуляр на над 2 метра от него изхвръкнала през предпазната му завеса около 70 см цепеница, пронизала го в окото и излязла от задната страна на главата. Откаран е с опасност за живота и черепно-мозъчна травма в УМБАЛ – Пловдив.

Човекът претърпял няколко операции в клиниката по лицево-челюстна хирургия в Пловдив, но ослепял с лявото око. Мъжът е семеен, има двама сина и е безработен. Изводът на проверяващите тогава е, че циркулярът не е бил обезопасен. От предприятието са категорични, че са платили за лечението му като са издали 19 касови ордери, от които един е за 9250 лв., а друг е за 115 000 лв.

Двамата сина на пострадалия и той самият отричат да са взели тези големи суми. Графологична експертиза сочи, че двата ордера са подправени, като са били добавени цифри. Доказано цехът му платил за лечение общо 4650 лв.

Районният съд в Девин присъди работодателят да плати на ослепелия човек 35 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, но Окръжният съд уважи целия иск на обезщетението от 200 000 лв. Според магистратите се касае за изключително тежки увреждания, с които работника е лишен от нормален човешки живот.

“Ще обжалвам решението пред ВКС, нямам никаква вина. По мое искане се прави проверка за лъжесвидетелстване на сина на пострадалия, тъй като той твърди, че е бил с баща си, когато сме му плащали суми за лечение, а не е бил, в същото време е бил на работа и това може да се докаже. Съдът обаче не е допуснал наши свидетели и не е взел под внимание проверката за лъжесвидетелстване. Актовете на Инспекцията по труда бяха отменени, тъй като се установи, че машините са били обезопасени. Да не говорим, че сигурно такава баснословна сума за обезщетение не е присъждана в България”, заяви управителят на фирмата Елин Радев, който е шеф на ОбС – Доспат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.