Депутатите приеха процедурни правила за избор на подуправители на БНБ

Народното събрание прие процедурни правила за избор на подуправители на Българската народна банка, съобщи БГНЕС.

Предложенията за подуправители се внасят от управителя на БНБ до парламентарната комисия по бюджет и финанси, като се придружават с писмени мотиви и аргументация за добрата професионална репутация на съответния кандидат. Управителят на БНБ ще трябва да внесе и писмено съгласие на кандидата, подробна автобиография, дипломи, свидетелство за съдимост и декларация за конфликт на интереси.

Парламентът ще трябва да избере подуправители на трите управления в БНБ - "Банково", "Емисионно" и "Банков надзор".

Предложението и документите ще бъдат качени на сайта на парламента не по-късно от седем дни преди изслушването в ресорната комисия. Въпроси към кандидатите ще могат да отправят и медиите, като ги изпратят до комисията. Изслушването ще се предава пряко в интернет. Финалният избор на подуправители на БНБ ще се случи в пленарна зала, като за да бъде избран даден кандидат е необходимо обикновено мнозинство.

По време на кратките дебати в зала преди гласуването на процедурните правила депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев предложи кандидатите да предоставят и декларация дали са били част от Управителния съвет на БНБ по време, когато някоя банка е изпаднала в несъстоятелност, но мнозинството не прие това предложение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини