Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

ВСС иска среща с Борисов, магистрат поиска оставката на министър Христо Иванов

Присъединявам се към казаното от проф. Близнашки и за това министърът на правосъдието Христо Иванов трябва да си подаде оставката, ако той има доблест да си подаде оставката. Това каза на заседанието на ВСС Михаил Кожарев, който е член на съвета, съобши БГНЕС.

Кадровиците приеха единодушно днес да отправят покана до министър-председателя за среща за да обсъдят теми, сред които диалога между властите, бюджета на съдебната власт и охрана на сградите. С 14 гласа кадровиците приеха и декларация по повод интервюто на министъра на правосъдието Христо Иванов.

По време на заседанието на ВСС днес се разгоря остър дебат заради думите на министъра в интервюто. Стана и ясно, че кадровици са имали среща с него още вчера. Обсъждането днес включваше изрази като “стремеж към социалистическа революция”, “война”, “дискредитиране”, “оценки стил Работническо дело” и др.

“Тотално е дискредитирането на персоналния състав на този съвет”, посочи Кожарев. По време на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров попита ще дойде ли министърът, за да не си говорят зад гърба му. Соня Найденова отговори, че още вчера станало ясно, че той е в командировка.

Председателят на ВКС Лозан Панов попита какво се цели да се постигне с подобна декларация, дали имиджът на ВСС зависи от имиджа на министъра. Съдията зададе и въпроса дали този имидж ще се повиши, ако министърът на правосъдието подаде оставка и не е ли по-добре да разискват 128 точки от дневния ред и да се съсредоточат върху тях. “Имиджът на една институция не се гради от декларации и не е това начинът, по който ние можем да покажем, че ВСС работи”, каза Панов и заяви, че ще гласува въздържал се по тази точка.

Кожарев отговори, че целта на декларацията е свързана с безпокойството на съвета за диалога между властите, не само с имиджа.

В декларацията на ВСС се казва, че България е член на Европейския съюз и трябва да се стреми към срочно приемане на цялостен пакет от законодателни мерки, които да гарантират ефикасно и ефективно правосъдие. Ето защо Висшият съдебен съвет изразява своето безпокойство от думите на министър Христо Иванов, по време на участието му в Нова телевизия на 08.07.2015г., тъй като твърденията не отговарят на истината, не спомагат за конструктивен и ползотворен диалог между конституционно установените власти и не допринасят за успешното реализиране на съдебната реформа, се казва още в декларацията.

В интервюто си правосъдният министър заяви, че Висшият съдебен съвет се е превърнал в трансмисия на търговията с дела. “Тази реформа е на баир лозе. Но моята задача е тя да стигне докрай”, коментира тогава Иванов.

Той подчерта и че в българската съдебна система функционира “една изключително овластена мафия на вечните съдебни началници”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.